Kilka pyszności z awokado

    W niektórych krajach owoc awokado nazywany jest "owocem maślanym", ze względu na dużą zawartość tłuszczów. Z tego też powodu, a także ze względu na dużą zawartość białka, owoc stanowił namiastkę mięsa w długich podróżach morskich. Miąższ awokado stanowi bardzo ceniony produkt odżywczy, gdyż składem znacznie się różni od innych owoców. Posiada około 30% łatwo przyswajalnego tłuszczu, około 2% białka, karoteny, witaminę C, witaminy E,K,H,PP, wszystkie witaminy z grupy B, natomiast prawie zupełnie nie ma w nim cukrów. Awokado jest bardzo specyficzne w smaku – poznaj pyszne przepisy z awokado.

    Owocowy koktajl

    Na początek proponuję koktajl z awokado i gruszką, który może być składnikiem śniadania bądź lunchu. Jest zdrowy, pełen witamin i białka oraz niezwykle sycący, ale jednocześnie nie tuczący. Doskonały dodatek do śniadania i smaczny zamiennik nie do końca zdrowej kawy.

    Składniki:

    • 1 dojrzałe awokado,
    • ½ szklanki osuszonego, delikatnego tofu,
    • 1 szklanka niesłodzonego soku gruszkowego,
    • 2 łyżki miodu,
    • ½ łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii,
    • 2 szklanki kostek lodu.

    Przygotowanie:

    Awokado należy przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki, a następnie pokroić miąższ w kostkę. Wrzuć wszystko do blendera i zmiksować. Otwórz pokrywę i wrzuć tofu, sok gruszkowy, miód, wanilię i miksuj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj następnie lód i jeszcze raz włącz blender, aby go pokruszyć. Wlej napój do szklanek i podawaj od razu.

    Guacamole z bekonem

    Nazwą guacamole określamy sos meksykański, w skład którego wchodzi awokado, limonka oraz sól. Istnieją różne rodzaje guacamole, które mogą się różnić składnikami – niektóre zawierają pomidory, cebulę, czosnek, paprykę chili, czy kolendrę. Najczęściej sos ten występuje w parze z tortillą, chociaż w kuchni meksykańskiej stosowany jest z większością przystawek. Dzisiejszy przepis zawierać będzie jeszcze… boczek! Nie odrzucaj od razu tej propozycji – nawet jeśli ty nie będziesz tego jadła, możesz poczęstować swojego mężczyznę!

    Składniki:

    • 5 pasków średniej grubości boczku,
    • 3 średniej wielkości dojrzałe awokado (przeciąć na pół i wyjąć pestki),
    • pół średniej cebuli (posiekać na grubsze plastry),
    • 2 lub 3 chili bez pestek,
    • 1 duży, dojrzały pomidor (pokrojony w grubsze plastry),
    • ¼ szklanki świeżej kolendry (grubo posiekanej),
    • sól do smaku,
    • 2 łyżki świeżego soku z limonki.

    Przygotowanie:

    Na dużej patelni należy usmażyć boczek, odwracając od czasu do czasu, aż kawałki staną się kruche i rumiane (około 10 minut). Odsącz tłuszcz papierowym ręcznikiem. Wyłóż miąższ awokado do dużej miski i rozgnieć. Dodaj teraz boczek, przyprawy, chili i cebulę. Wymieszaj delikatnie. Dopraw solą i dodaj sok z limonki. Dodaj też pomidora i wymieszaj. Mieszanka powinna uzyskać konsystencję w miarę gładką – nie licząc kawałków boczku. Pastę przechowywać w lodówce. Smacznego!

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Ja stosuje awokado zamiast masełka-Polecam!

    ja jakoś nie mogę się przekonać do awokado. gdyby tylko nie było takie tłuste... a jeszcze ten bekon:) może skuszę się raczej na koktajl!

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Posiłek, który zabierasz do pracy, powinien być smaczny, zdrowy i atrakcyjny. Rano nie masz czasu przygotować lunchu, a nawet pomyśleć o tym, co możesz zapakować do torebki? Przyszykuj idealny posi...

    Najczęściej czytane

    Uciekający Pan Młody
      Tradycyjnie tort weselny wieńczy się figurką Młodej Pary, którą...
    Żadna potrawa nie jest skończona, dopóki jej odpowiednio nie doprawisz....
    W wigilijny wieczór musimy zadbać nie tylko o smaczne, świąteczne dania,...
    Patelnia serce
    Uwielbiam gadżety kuchenne, a Wy? Zarówno te użyteczne, jak i kompletnie...
    USB bekon
    Wszyscy wiemy, jak bardzo amerykanie kochają bekon. Jest to dla nich tak...
    Jeśli z niedowierzaniem patrzysz na wyniki swoich badań, gdzie poziom...
    Warzywa, owoce, nabiał, ryby, kiełki, słodycze, mięso – to produkty...
    Choć cukiernie obfitują w całą masę łakoci, które swym apetycznym wyglądem...
    Latem wśród deserów królują lody. Waniliowe, czekoladowe czy owocowe to...
    fasola pinto
    W Polsce, najpopularniejszy jest Jaś, ale to nie jedyny gatunek fasoli,...

    Ostatnie komentarze