Kilka pyszności z awokado

    W niektórych krajach owoc awokado nazywany jest "owocem maślanym", ze względu na dużą zawartość tłuszczów. Z tego też powodu, a także ze względu na dużą zawartość białka, owoc stanowił namiastkę mięsa w długich podróżach morskich. Miąższ awokado stanowi bardzo ceniony produkt odżywczy, gdyż składem znacznie się różni od innych owoców. Posiada około 30% łatwo przyswajalnego tłuszczu, około 2% białka, karoteny, witaminę C, witaminy E,K,H,PP, wszystkie witaminy z grupy B, natomiast prawie zupełnie nie ma w nim cukrów. Awokado jest bardzo specyficzne w smaku – poznaj pyszne przepisy z awokado.

    Owocowy koktajl

    Na początek proponuję koktajl z awokado i gruszką, który może być składnikiem śniadania bądź lunchu. Jest zdrowy, pełen witamin i białka oraz niezwykle sycący, ale jednocześnie nie tuczący. Doskonały dodatek do śniadania i smaczny zamiennik nie do końca zdrowej kawy.

    Składniki:

    • 1 dojrzałe awokado,
    • ½ szklanki osuszonego, delikatnego tofu,
    • 1 szklanka niesłodzonego soku gruszkowego,
    • 2 łyżki miodu,
    • ½ łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii,
    • 2 szklanki kostek lodu.

    Przygotowanie:

    Awokado należy przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki, a następnie pokroić miąższ w kostkę. Wrzuć wszystko do blendera i zmiksować. Otwórz pokrywę i wrzuć tofu, sok gruszkowy, miód, wanilię i miksuj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj następnie lód i jeszcze raz włącz blender, aby go pokruszyć. Wlej napój do szklanek i podawaj od razu.

    Guacamole z bekonem

    Nazwą guacamole określamy sos meksykański, w skład którego wchodzi awokado, limonka oraz sól. Istnieją różne rodzaje guacamole, które mogą się różnić składnikami – niektóre zawierają pomidory, cebulę, czosnek, paprykę chili, czy kolendrę. Najczęściej sos ten występuje w parze z tortillą, chociaż w kuchni meksykańskiej stosowany jest z większością przystawek. Dzisiejszy przepis zawierać będzie jeszcze… boczek! Nie odrzucaj od razu tej propozycji – nawet jeśli ty nie będziesz tego jadła, możesz poczęstować swojego mężczyznę!

    Składniki:

    • 5 pasków średniej grubości boczku,
    • 3 średniej wielkości dojrzałe awokado (przeciąć na pół i wyjąć pestki),
    • pół średniej cebuli (posiekać na grubsze plastry),
    • 2 lub 3 chili bez pestek,
    • 1 duży, dojrzały pomidor (pokrojony w grubsze plastry),
    • ¼ szklanki świeżej kolendry (grubo posiekanej),
    • sól do smaku,
    • 2 łyżki świeżego soku z limonki.

    Przygotowanie:

    Na dużej patelni należy usmażyć boczek, odwracając od czasu do czasu, aż kawałki staną się kruche i rumiane (około 10 minut). Odsącz tłuszcz papierowym ręcznikiem. Wyłóż miąższ awokado do dużej miski i rozgnieć. Dodaj teraz boczek, przyprawy, chili i cebulę. Wymieszaj delikatnie. Dopraw solą i dodaj sok z limonki. Dodaj też pomidora i wymieszaj. Mieszanka powinna uzyskać konsystencję w miarę gładką – nie licząc kawałków boczku. Pastę przechowywać w lodówce. Smacznego!

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Ja stosuje awokado zamiast masełka-Polecam!

    ja jakoś nie mogę się przekonać do awokado. gdyby tylko nie było takie tłuste... a jeszcze ten bekon:) może skuszę się raczej na koktajl!

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...