Kaczka z żurawiną

    Lubisz ciekawe zestawienia i nie raz marzyłaś o tym, żeby przyrządzić coś naprawdę wykwintnego? Nie musisz zagłębiać się w tajniki kuchni włoskiej albo szukać inspiracji w tradycji kulinarnej Azji, by znaleźć pomysł na smaczny obiad. Czasami warto jest sięgnąć do trochę zapomnianych przepisów, by odświeżyć naszą znajomość takich produktów jak kiełbasa z dziczyzny, ozorki w sosie chrzanowym albo wyśmienite mięso z kaczki. To właśnie kaczka została prawie zupełnie wyparta przez wszechobecne mięso z kurczaka, rzadziej indyka. Już niemalże każdą potrawę przygotowywaną z jej użyciem zaadaptowaliśmy do własnych upodobań. Dziś już nikogo nie dziwi, że można przygotować pieczonego kurczaka z jabłkami albo pomarańczami, choć dania te tradycyjnie przyrządzane są właśnie na bazie kaczki. Jeżeli masz dość jedzenia kurczaka, choćby był przyrządzany w nawet najbardziej udziwniony sposób, poznaj przepis na kaczkę z żurawiną. To niesamowite zestawienie soczystego mięsa z kwaskowatym sosem na pewno przypadnie ci do gustu.

    Sos żurawinowy

    Zanim dowiemy się, jak zrobić kaczkę pieczoną z żurawiną, warto jest poznać tajemnice sosu żurawinowego, z którym przygotowane danie będziemy serwować. Otóż sos ten świetnie sprawdza się w zestawieniu z różnego rodzaju mięsami zarówno w wydaniu na ciepło, jak i zimno. Co więcej, zwykło się serwować go także jako dodatek do serów, a nawet smażonych ryb. Trzeba zaznaczyć, że niektórzy używają go też do smarowania chleba na śniadanie albo stosują jako dodatek do płatków. Wszystko to jest możliwe dzięki kwasowo-słodkawemu smakowi tego wykwintnego sosu. Co więcej, jego przygotowanie nie jest wcale trudne. Wystarczy bowiem, że połączymy 3 szklanki świeżych albo mrożonych żurawin z 1 startym jabłkiem, 2 łyżkami octu jabłkowego i 2 łyżkami octu winnego. Zanim jednak wymieszasz żurawinę, powinnaś ją zagotować w około 100 ml soku pomarańczowego i 100 ml wody. Do smaku możesz także dodać cukier i szczyptę soli. Jeżeli posiadasz świeżą żurawinę, możesz również skorzystać z łatwiejszego przepisu, łącząc ją z wodą, cukrem i przez chwilę gotując. Znając już przepis na sos, dobrze jest dowiedzieć się, jak upiec kaczkę z jabłkami i żurawiną. Wszystkie wskazówki znajdziesz w poniższym przepisie na kaczkę z żurawiną.

    Przepis na kaczkę z żurawiną

    Do przygotowania kaczki pieczonej z nadzieniem żurawinowo-jabłkowym będziesz potrzebowała:

    Sposób przygotowania:

    Kaczkę należy umyć i oczyścić. Następnie rozcinamy ją, by włożyć do środka farsz składający się z musu jabłkowego i żurawin. Kolejnym krokiem jest jej zaszycie i natarcie z zewnątrz przyprawami oraz ząbkiem rozgniecionego czosnku. Kaczkę wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego odrobiną tłuszczu i pieczemy przez około 90-110 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po wyjęciu z piekarnika mięso podajemy razem z dodatkiem sosu żurawinowego.

    Smacznego!
     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Dobry przepis, dzięki!

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Orzeźwiające koktajle, których główną gwiazdą jest herbata, są wspaniałym pomysłem na ugoszczenie przyjaciół nie tylko w upalny dzień. Za pomocą kilku składników przygotować możesz kolorowe napoje...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...

    • (2)

      Najbardziej mi smakuja skropione cytryna I polane vinegar , kromka zytniego chleba z maslem.