Jak zrobić tosty francuskie?

    Tosty francuskie to doskonały początek weekendowego dnia. Chleb w jajku – to może nie brzmi zbyt dumnie, ale smakuje znakomicie. Nie ma przyjemniejszego śniadanka, niż jedzenie w łóżku takich kanapek. Są tak proste w przygotowaniu, że z łatwością przekonasz ukochanego, żeby serwował ci je co tydzień. Takie danie rozwiazuje częsty problem czerstwego chleba. Tosty francuskie, wbrew pozorom, zostawiają też spore pole do popisu: z czym zjesz je jutro?


    Przygotuj:

    • 2 jajka
    • 6 kromek chleba (najlepiej gdyby był czerstwy)
    • sól
    • masło lub margarynę do smażenia


    Krok 1
    Jajka rozkłóć w głębokim talerzu.

    Krok 2
    Dodaj do nich sól.

    Krok 3
    Chleb obtocz w jajkach z obu stron.

    Krok 4
    Rozpuść margarynę lub masło na patelni i połóż kromki chleba.

    Krok 5
    Smaż na rumiano z obu stron.

    Krok 6
    Tosty francusku mają różne oblicza. Możesz dodać do nich swoje ulubione zioła albo zjeść je z konfiturami. Wystarczy trochę wyobraźni i zwykły chleb w jajku zamieni się w wykwintne śniadanie.

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    uwielbiam tosty francuskie. robię je na słono. zjadam z pomidorem i plasterkiem szynki. rzeczywiście łatwo się je robi, ale mojego pawła nie potrafię przekonać żeby mi je przynosił do łóżka:( może jakieś rady

    to z mlekiem i miodkiem są grzanki Kubusia Puchatka!!

    nie ma rady na chłopa,jeśli nie możesz liczyć na niego licz na siebie-faceci są leniwi,najchętniej to oni sami by czekali na taki prezent w łóżku-a do autora-to nie jest wykwintne danie,ot zwykły tost,nie uraczysz tym gości jako przystawki czy głównego dania,sama lubie takie tosty ale nigdy nie nazywaj tego daniem wykwintnym bo to profanacja dla innych potraw,które do tego gatunku dań się zaliczają

    Kocham tosty francuskie robię je z rodziną dla rodziny :) pomaga mąż dzieci i wszyscy inni :)))
    NAPRAWDĘ POLECAM TEN PRZEPIS:)))))))
    mam pytanie: jakie owoce do nich pasują i co można do nich dodac??
    proszę o szybką odpowiedź bo chcę je dzisiaj zrobic na kolację :))
    pozdrawiam Anonim

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      ja najczesciej jem z miesem :) ostatnio z szynka z serii bez e. tak, dziwne ale mi smakuje cos takiego :D

    • (5)

      a jakiej maki dodac?

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...