Jak zrobić suszone pomidory?

    Aby kuchnia nie była nudna, warto od czasu do czasu poświęcić krótką chwilę na przygotowanie przekąski, która nieco ją ożywi. Do urozmaicenia zwykłych potraw, świetnie sprawdzą się suszone pomidory. Jak je zrobić i do jakich dań sprawdzą się najlepiej? Oto odpowiedź.

     

    Przepis na suszone pomidory

    Duszone pomidory, jak i te faszerowane każdy zna. Wiadomo jednak, że suszone warzywa to zdrowa przekąska, która nie wymaga wiele nakładów pracy ani czasu. Aby ją przygotować, wystarczy pokroić pomidory w ćwiartki (warto wybierać dość spore sztuki, bo w czasie suszenia mogą one znacznie zmniejszyć swoje rozmiary), delikatne wydrążyć z nich gniazda nasienne, lekko posolić, a następnie ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Tak przygotowane warzywa wstawia się do piekarnika rozgrzanego do temperatury 90 stopni. Chodzi o to, aby pomidory nie upiekły się, a jedynie odparowały nadmiar płynu. Czas ich suszenia się jest jednak dość długi, więc warto uzbroić się w cierpliwość, co jakiś czas doglądając efektów całego procesu. Kiedy będą już gotowe, ich skórka stanie się pomarszczona. Nie powinny one być jednak nadmiernie suche. Mimo odparowania wody muszą pozostać dość elastyczne. Tak przyrządzone pomidory po wyjęciu z piekarnika pozostawia się do wystygnięcia, a następnie umieszcza w dokładnie wyparzonych wcześniej słoikach. Nie należy jednak nimi napełniać całego naczynia, bo do warzyw tych dojdą jeszcze inne składniki. Można więc do nich dodać kilka ząbków czosnku, tymianek, suszoną bazylię, a nawet papryczki chili. Aby nieco wyostrzyć smak, można także wlać odrobinę octu winnego, natomiast by wydobyć z nich świeżość, poleca się dodanie do kompozycji składników skórki z cytryny. Tak przygotowaną mieszankę zalewa się gorącą oliwą lub olejem roślinnym podgrzanym wcześniej w rondelku. Na koniec całość doprawia się solą, dokładnie zakręca słoiki i ustawia je do góry dnem. Suszone pomidory w zalewie będą gotowe do spożycia już po dwóch tygodniach.

    Jak można zastosować w kuchni suszone pomidory?

    Potraw, jakie można przyrządzić na bazie suszonych pomidorów jest bardzo wiele. Ich niewątpliwe walory smakowe sprawiają, że rozpieszczają one podniebienie nawet, jeżeli są położone jedynie na kanapki z masłem. W takim zestawieniu nic nie psuje ich smaku, więc można się delektować taką przekąską do woli. Równie świetnie sprawdzają się one jako składnik nadzienia mięsa. Chcąc zaskoczyć gości można więc wykorzystać je jako farsz do kurczaka czy indyka wydrążając w filecie kieszonkę i umieszczając tam warzywa. Mięso można doprawić solą, pieprzem i zapiekać wraz z położonym na nim plasterkiem sera żółtego. Smak ożywi w tym przypadku przyprawa oregano. Innym rozwiązaniem kulinarnym może być również sałatka z suszonych pomidorów. Aby ją przygotować, można wykorzystać takie składniki jak: sałata lodowa, ogórki kiszone oraz krewetki. Aby wydobyć z niej większą głębię smaku można również dodać ząbek czosnku. Całość warto urozmaicić sosem majonezowym lub koperkowo-ziołowym i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Do takiej zdrowej przekąski dobrym dopełnieniem będą grzanki czosnkowe, które podkreślą jej wyborny smak.

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    cyt: całość doprawia się solą, dokładnie zakręca słoiki i ustawia je do góry dnem.

    W jakim celu ustawia się do góry dnem?

    ponieważ zasysa wieczko i powietrze się niedostanie co stanowi zabezpieczenie przed zepsuciem

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...