Jak zrobić śmietanę?

    Trudno wyobrazić sobie słodkie torty, rozgrzewające zupy, pyszne sosy lub orzeźwiające lody bez dodatku choćby odrobiny śmietany. I choć produkt ten nie koniecznie służy naszej figurze, to czasami nie możemy się bez niego obejść. Zobacz, w jaki sposób powstaje śmietana, jakie wyróżnia się jej rodzaje, i w końcu dowiesz się, która z nich jest najlepsza do przyrządzanego przez ciebie posiłku.

    Produkcja śmietany

    Dodawaną do naszych potraw śmietanę zazwyczaj kupujemy w pobliskim sklepie. Czy jednak istnieje możliwość jej samodzielnego wyprodukowania? Przecież jeszcze dziś na niektórych straganach można kupić swojską śmietanę wiejską, nie wspominając już, że kilkadziesiąt lat temu wiele gospodarstw trudniło się jej robieniem. Odpowiedzi na te pytania otrzymamy po zapoznaniu się z procesem produkcji śmietany.

    Otóż omawiany produkt spożywczy otrzymywany jest z surowego mleka. I choć obecnie odnotować można jego powrót do sprzedaży, to jednak wciąż jest ono trudniej dostępne niż popularne mleko UHT. Zaopatrzywszy się w surowe mleko można przystąpić do jego odwirowywania. Na powierzchni wytrąci się śmietanka, która z kolei jest półproduktem używanym do robienia kwaśnej śmietany. Sama śmietanka może być sprzedawana z różną zawartością tłuszczy w formie przetworzonej lub nie. To nic innego jak nasza śmietana kremówka albo słodka śmietana. Zanim jednak otrzymamy jej kwaśną odmianę, musimy poddać wskazany półprodukt procesowi fermentacji mlekowej, co zmieni jej smak, właściwości i konsystencję. Jeżeli posiadasz możliwość samodzielnego zrobienia tego świetnego dodatku do wielu potraw, nie powinnaś się wahać, ponieważ dostępne w sklepach produkty wytwarza się, często dodając do nich substancje ulepszające takie jak żelatyna wieprzowa, kwasek cytrynowy albo karagen. Domowa produkcja śmietany sprawi, że spożywany przez ciebie produkt będzie zdrowszy i smaczniejszy.

    Zapoznawszy się ze sposobem wytwarzania śmietany, warto opisać rodzaje potraw, do których najlepiej ją dodawać.

    Rodzaje śmietany

    Z zasady wyróżnia się dwa główne rodzaje śmietany, a więc ukwaszona i słodka. Pierwsza z nich zawiera zazwyczaj 12-16%. Śmietana kwaśna dodawana jest przez nas zazwyczaj do zup i sosów. Świetnie komponuje się także z potrawami z ziemniaków, np. plackami albo pierogami, a jeżeli zamierzasz dodać swojej sałatce wyrazistości, wlej odrobinę śmietany do sosu sałatkowego. Śmietana słodka z kolei dominuje w wszelkiego rodzaju deserach, lodach, tortach. To właśnie ona idealnie nadaje się do ubijania. W sklepie możesz spotkać kilka jej rodzajów, ponieważ ma różną zawartość tłuszczu od 9 do nawet 36%.

    Oprócz tego spotkać się możemy także z dwoma innymi typami śmietany. Śmietana sojowa – wskazana dla osób uczulonych na krowie mleko, stanowi niezastąpiony dodatek do potraw kuchni wegańskiej. Kupując różne słodycze, możemy w ich składzie spotkać się ze śmietaną w proszku. To nic innego jak omawiany produkt mleczny, w którym zniwelowano ilość wody.
     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    no to jak sie robi słodką smietanę domowym sposobem? artykuł urwał się...

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Orzeźwiające koktajle, których główną gwiazdą jest herbata, są wspaniałym pomysłem na ugoszczenie przyjaciół nie tylko w upalny dzień. Za pomocą kilku składników przygotować możesz kolorowe napoje...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...

    • (2)

      Najbardziej mi smakuja skropione cytryna I polane vinegar , kromka zytniego chleba z maslem.