Jak zrobić placki po węgiersku?

    Placki ziemniaczane lubią chyba wszyscy. Przygotowuje się je szybko, łatwo i są bardzo tanie. To sposób na obiad, kiedy nic innego nie przychodzi ci do głowy. Jeśli chcesz, by twoje danie było bardziej kolorowe i znacznie ciekawsze, zrób jeszcze gulasz. I tak na stole zawitają pyszne placki po węgiersku.  


    Przygotuj:

    • pół kilograma ziemniaków
    • jajko
    • łyżkę mąki pszennej
    • łyżkę mąki ziemniaczanej
    • łyżkę posiekanej natki pietruszki
    • 10 dag startego żółtego sera
    • sól, pieprz
    • śmietanę
    • olej

    A na gulasz:

    • pół kilograma wieprzowiny
    • 150 dag fasolki szparagowej
    • marchewkę
    • cebulę
    • 2 papryki
    • łyżkę masła
    • łyżeczkę słodkiej papryki
    • szczyptę ostrej papryki
    • kostkę rosołową
    • 2 ząbki czosnku
    • bazylię, oregano, sól, pieprz

    Krok 1
    Zetrzyj ziemniaki i cebulę.

    Krok 2
    Dodaj pietruszkę, ser i mąkę. Wymieszaj wszystko i dopraw do smaku solą i pieprzem.

    Krok 3
    Nakładaj placki ziemniaczane na rozgrzany olej i smaż z obu stron.

    Krok 4
    Pokrój wieprzowinę (to naważniejsz składnik palcków po węgiersku) w kostkę, dodaj przyprawy i obtocz w mące. Podsmaż, a następnie odlej nadmiar tłuszczu i odstaw.

    Krok 5
    Posiekaj cebulę i przysmaż na maśle. Dodaj mięso i zalej szklanką bulionu. Duś tak długo, aż mięso będzie zupełnie miękkie.

    Krok 6
    Teraz dorzuć pokrojone warzywa, przyprawy i podgrzewaj aż zmiękną.

    Krok 7
    Placki po węgiersku już gotowe. Teraz wystarczy jej odpowiednio podać. Połóż na talerzu placek ziemniaczany, nałóż na niego gulasz z wieprzowiny, a na samej górze niech znajdzie się jeszcze jeden placek. Jeszcze tylko śmietana. I można jeść pyszne placki po węgiersku.

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Posiłek, który zabierasz do pracy, powinien być smaczny, zdrowy i atrakcyjny. Rano nie masz czasu przygotować lunchu, a nawet pomyśleć o tym, co możesz zapakować do torebki? Przyszykuj idealny posi...

    Najczęściej czytane

    Uciekający Pan Młody
      Tradycyjnie tort weselny wieńczy się figurką Młodej Pary, którą...
    Żadna potrawa nie jest skończona, dopóki jej odpowiednio nie doprawisz....
    W wigilijny wieczór musimy zadbać nie tylko o smaczne, świąteczne dania,...
    Patelnia serce
    Uwielbiam gadżety kuchenne, a Wy? Zarówno te użyteczne, jak i kompletnie...
    USB bekon
    Wszyscy wiemy, jak bardzo amerykanie kochają bekon. Jest to dla nich tak...
    Jeśli z niedowierzaniem patrzysz na wyniki swoich badań, gdzie poziom...
    Warzywa, owoce, nabiał, ryby, kiełki, słodycze, mięso – to produkty...
    Choć cukiernie obfitują w całą masę łakoci, które swym apetycznym wyglądem...
    Latem wśród deserów królują lody. Waniliowe, czekoladowe czy owocowe to...
    fasola pinto
    W Polsce, najpopularniejszy jest Jaś, ale to nie jedyny gatunek fasoli,...

    Ostatnie komentarze