Jak zrobić pesto z bazylii?

    Warto korzystać ze świeżych ziół i przypraw. Świeża, zielona bazylia jest dostępna w każdym supermarkecie. Możesz włożyć ją do słoika z wodą lub zasadzić w doniczce i w ten sposób doprawiać swoje dania aromatycznymi listkami. Z bazylii łatwo też przygotować pyszne pesto. Trzeba tylko kupić odpowiednie składniki i dokładnie je ze sobą połączyć. Spróbuj sama.


    Przygotuj:

    • 2 szklanki świeżych liści bazylii
    • 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
    • pół szklanki orzeszków piniowych
    • pół szklanki posiekanej świeżej pietruszki
    • 3/4 szklanki tartego parmezanu
    • 1 łyżeczkę soli
    • pół łyżeczki pieprzu
    • 2/3 szklanki oliwy z oliwek


    Krok 1
    Ten przepis na pesto z bazylii jest bardzo prosty. Wystarczy włożyć wszystkie (oprócz oliwy z oliwek) produkty do miksera i zrobić z nich jednolitą masę.

    Krok
    Kiedy mikser będzie jeszcze działał, wlej oliwę.

    Krok 3
    Pewnie spodziewasz się czegoś jeszcze, ale nic z tego. To już koniec. W ten szybki i prosty sposób przygotowałaś domowe pesto z bazylii. Teraz włóż je do szczelnego pojemnika. Możesz przechowywać je w lodówce około tygodnia.

    Krok 4
    Jeśli chcesz mieć pesto na dłużej, włóż je do małych słoiczków, polej oliwą z oliwek, szczelnie zamknij i zamroź.

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    rewelacja !! naprawdę pyszne i robiłam je dosłownie minutkę :D

    Według oryginalnego przepisu, nie powinno dodawać się pietruszki...tylko psuje smak ;).

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Orzeźwiające koktajle, których główną gwiazdą jest herbata, są wspaniałym pomysłem na ugoszczenie przyjaciół nie tylko w upalny dzień. Za pomocą kilku składników przygotować możesz kolorowe napoje...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...

    • (2)

      Najbardziej mi smakuja skropione cytryna I polane vinegar , kromka zytniego chleba z maslem.