Jak zrobić pesto z bazylii?

    Warto korzystać ze świeżych ziół i przypraw. Świeża, zielona bazylia jest dostępna w każdym supermarkecie. Możesz włożyć ją do słoika z wodą lub zasadzić w doniczce i w ten sposób doprawiać swoje dania aromatycznymi listkami. Z bazylii łatwo też przygotować pyszne pesto. Trzeba tylko kupić odpowiednie składniki i dokładnie je ze sobą połączyć. Spróbuj sama.


    Przygotuj:

    • 2 szklanki świeżych liści bazylii
    • 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
    • pół szklanki orzeszków piniowych
    • pół szklanki posiekanej świeżej pietruszki
    • 3/4 szklanki tartego parmezanu
    • 1 łyżeczkę soli
    • pół łyżeczki pieprzu
    • 2/3 szklanki oliwy z oliwek


    Krok 1
    Ten przepis na pesto z bazylii jest bardzo prosty. Wystarczy włożyć wszystkie (oprócz oliwy z oliwek) produkty do miksera i zrobić z nich jednolitą masę.

    Krok
    Kiedy mikser będzie jeszcze działał, wlej oliwę.

    Krok 3
    Pewnie spodziewasz się czegoś jeszcze, ale nic z tego. To już koniec. W ten szybki i prosty sposób przygotowałaś domowe pesto z bazylii. Teraz włóż je do szczelnego pojemnika. Możesz przechowywać je w lodówce około tygodnia.

    Krok 4
    Jeśli chcesz mieć pesto na dłużej, włóż je do małych słoiczków, polej oliwą z oliwek, szczelnie zamknij i zamroź.

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    rewelacja !! naprawdę pyszne i robiłam je dosłownie minutkę :D

    Według oryginalnego przepisu, nie powinno dodawać się pietruszki...tylko psuje smak ;).

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Skorzystajcie z propozycji pysznego śniadania, które dostarczy Wam niezbędnych składników na cały intensywny dzień i wyposaży Was w potężną dawkę energii. Owsianka z otrębami i jabłkami zapewne...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...

    Ostatnie komentarze