Jak zrobić pesto z bazylii?

    Warto korzystać ze świeżych ziół i przypraw. Świeża, zielona bazylia jest dostępna w każdym supermarkecie. Możesz włożyć ją do słoika z wodą lub zasadzić w doniczce i w ten sposób doprawiać swoje dania aromatycznymi listkami. Z bazylii łatwo też przygotować pyszne pesto. Trzeba tylko kupić odpowiednie składniki i dokładnie je ze sobą połączyć. Spróbuj sama.


    Przygotuj:

    • 2 szklanki świeżych liści bazylii
    • 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
    • pół szklanki orzeszków piniowych
    • pół szklanki posiekanej świeżej pietruszki
    • 3/4 szklanki tartego parmezanu
    • 1 łyżeczkę soli
    • pół łyżeczki pieprzu
    • 2/3 szklanki oliwy z oliwek


    Krok 1
    Ten przepis na pesto z bazylii jest bardzo prosty. Wystarczy włożyć wszystkie (oprócz oliwy z oliwek) produkty do miksera i zrobić z nich jednolitą masę.

    Krok
    Kiedy mikser będzie jeszcze działał, wlej oliwę.

    Krok 3
    Pewnie spodziewasz się czegoś jeszcze, ale nic z tego. To już koniec. W ten szybki i prosty sposób przygotowałaś domowe pesto z bazylii. Teraz włóż je do szczelnego pojemnika. Możesz przechowywać je w lodówce około tygodnia.

    Krok 4
    Jeśli chcesz mieć pesto na dłużej, włóż je do małych słoiczków, polej oliwą z oliwek, szczelnie zamknij i zamroź.

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    rewelacja !! naprawdę pyszne i robiłam je dosłownie minutkę :D

    Według oryginalnego przepisu, nie powinno dodawać się pietruszki...tylko psuje smak ;).

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Chociaż na co dzień wiele z nas preferuje przepisy nowoczesne i niekonwencjonalne, w święta chętnie sięgamy po dania tradycyjne. Podczas wielkanocnego śniadania nie może bowiem zabraknąć białego...

    Najczęściej czytane

    USB bekon
    Wszyscy wiemy, jak bardzo amerykanie kochają bekon. Jest to dla nich tak...
    W wigilijny wieczór musimy zadbać nie tylko o smaczne, świąteczne dania,...
    Żadna potrawa nie jest skończona, dopóki jej odpowiednio nie doprawisz....
    Uciekający Pan Młody
      Tradycyjnie tort weselny wieńczy się figurką Młodej Pary, którą...
    Lubisz unikatowe gadżety? Otaczasz się przedmiotami, które są spójne z...
    Mówi się „przez żołądek do serca” i wiele w tym prawdy. Mężczy...
    Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Była ona pijana...
    Tradycja kuchni chińskiej jest bardzo długa i nawet największych znawców...
    FunkyLunch1
    Twoje dziecko marudzi, że znów do szkoły dostało kanapkę z serem i...
      Każdy kto jedzie do Torunia musi spróbować tamtejszych pierników, o...

    Ostatnie komentarze