Jak zrobić perfekcyjne frytki?

     

    Aby zrobić naprawdę idealne frytki – złociste, z chrupiącą skórką i miękkim środkiem, wcale nie wystarczy pokroić ziemniaka i wrzucić go do frytkownicy. Proces robienia frytek to sztuka, której na szczęście i ty możesz się nauczyć. Domowe frytki są bowiem znacznie lepsze niż jakiekolwiek frytki z pulpy ziemniaczanej, które jesz w fast foodach (a które ziemniaków zawierają tylko część – reszta to różnego rodzaju stabilizatory).
     
     
    •  Pamiętaj, aby ziemniaki pokroić równo – frytki nie muszą być równej długości, ale słupki powinny być równej szerokości – w przeciwnym razie nie usmażą się tak samo. Część będzie zbyt miękka, a część zbyt twarda.
    •  Po pokrojeniu ziemniaków zalej je zimną wodą i płucz pod bieżącą wodą aby usunąć skrobię z ziemniaków.
    • Kolejnym krokiem jest podgotowanie frytek – wrzucamy je więc do garnka ze świeżą, nie soloną wodą, czekamy aż woda zakipi i podgotowujemy na malutkim ogniu kilka minut (nie więcej niż 10), aby nieco zmiękły (ale się nie rozgotowały).
    • Frytki z ziemniaków (a nie pulpy) smażymy w głębokim tłuszczu – najlepsza jest do tego frytura, którą można nabyć w sklepach typu Cash&carry oraz w niektórych marketach. Jeśli nie macie frytury, użyjcie zwykłego oleju do smażenia. Najlepsze frytki będą wychodzić po kilkukrotnym go przesmażeniu. Tłuszcz rozgrzewamy do temperatury około 130- 140 stopni i przech chwilę smażymy frytki, aby nabrały złocistego koloru. Wyciągamy je z oleju, odsączamy z tłuszczu (np. wkładając do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym). Odstawiamy, aby ostygły, a kiedy są już zimne, wkładamy do lodówki.
    • Kiedy są już całkiem zimne, wyciągamy je z lodówki, rozgrzewamy olej do temperatury 170 - 180°C i smażymy ponownie. Frytki są gotowe, kiedy mają złocisty, zrumieniony kolor. Ponownie odsączamy je z tłuszczu i solimy.
     
    Oczywiście z takim przyrządzaniem frytek jest ogromnie dużo pracy i zabawy, ale naprawdę warto – zwłaszcza, jeśli z frytek robimy podstawę naszego obiadu.
     
    A jak Wy przyrządzacie frytki?
     

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    ojej.. jakie pyszne. zrobiłem dokładnie wg. tego przepisuje i jestem w niebo wzięty :) co prawda siedziałem nad tym trochę czasu, ale bylo warto.

    mam pytanko?jak zmierzyc temperature oleju?chciałbym usmażyć frytki właśnie opisanym sposobem dwufazowym :-)
    1 etap - temp.160C
    2 etap- 180-190C
    lecz nie posiadam frytkownicy :-(

    ten przepis jest na you tube ..jak to jest zrobione-frytki polecam

    zadne frytki nie zastapia tych z McDonald's. Twoje sa slabiutkie, a tekst "pulpa ziemniaczana" przyprawil mnie bol brzucha ze smiechu:D hahaha dobre, lubie sie smiac z takiego potocznego jezyka... buahahah

    strasznie pracochłonny przepis i wcale nie ma rewelki,za ten czas to można coś porządnego zrobić,ja rozgrzewam olej do 190'c wrzucam frytki i po kilkunastu sek zmniejszam na 160'c i smażę aż zmiękną w ten sposób frytka zamyka sie pod wpływem wysokiej tem. i nie wchłania dużo oleju

    bardzo dobre ;d

    lubie placki

    Kupujemy byle jakie ziemniaki, krajamy dosc rowno, pluczemy, we frytkownicy 190 C i tak albo raz przez 7 - 8 min albo 2 po 3min lub 3 po 2min lub 3min, na koniec przyprawy i sol - jest ok walsnie jem tluste chrupiace miiekkie i aromatyczne - czas pracy max 23min, czas zarcia 10 min max

    Dzięki za przepis, frytki zrobiły furorę wśród rodzinki :) BTW, nie przejmuj się komentarzami marketingowców wiadomej sieci udających internautów ;)

    wkładając frytki do zamrażalnika nie chodzi by frytki ostudzić lecz je osuszyć więc nie muszą być zimne.
    w niższej temperaturze wystarczy je jednokrotnie usmażyć

    to są podstawy kuchni molekularnej :)
    pozdrawiam

    Drogi Panie,

    określenie pulpa jest pełnoprawnym słowem używanym w branży żywieniowej, jest to produkt na przykład z warzyw lub owoców, powstaje przez zgniecenie bądź rozdrobnienie. Proponuję dokształcić się, zanim doda Pan następnym razem prześmiewczy komentarz.

    Frytki pyszne :) Dokładnie, określenie PULPA która tak Pana rozbawiła to masa rozgnieciona. Inne określenie to też PAPKA ktore również jest używane. Więc nie rozumiem co w tym takiego zabawnego.

    A my z prymitywnych ludzi. Pewnie tego już nie przeczytasz, ale pulpę widać można znaleźć nie tylko w ziemniakach.

    Oglądałam 'Wiem co jem' o frytkach. Katarzyna Bosacka lekko pojechała po frytkach z fastfoodów. Ponoć koło ziemniaków, to one nie leżały. Ale z drugiej strony... mąż wraca z pracy za pół godziny, a ja mam je w tym czasie obgotować, obsmażyć, ostudzić, obsmażyć, toż mi chłop z głodu umrze:) A tak zje co będzie, z okrzykiem "z prawdziwych ziemniaków!", wymuszę komplement przemęczonej żonki i będzie dobrze:) Pozdrawiam, przepis wypróbuję następnym razem.

    "frytki z pulpy ziemniaczanej" - ciekawe skąd Stodolak te brednie wymyśliła?
    a ta Bosacka to druga nawiedzona baba...

    Sama chemia.

    haha ale jaja

    ja mam inny sposob . Smarze frytki nie zamykajac pokruwki wtedy frytki nie traca smaku i nie wsiaka olej . Frytki sa bardzo dobre i smaczne

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Już niedługo z naszych stołów znikną truskawki, by zrobić miejsce dla równie smacznych i zdrowych owoców, jakimi są jabłka. Nie powinniśmy długo rozpaczać po zakończeniu się truskawkowego sezonu i...

    Najczęściej czytane

    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Późne lato i wczesna jesień sprzyjają sporządzaniu potraw z cukinii....
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym to nie pyszny obiad, ale pomysł na...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Kurczak to jedna z najpopularniejszych propozycji obiadowych. Jest to...
    Już niedługo z naszych stołów znikną truskawki, by zrobić miejsce dla ró...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...

    Ostatnie komentarze