Jak zrobić perfekcyjne frytki?

     

    Aby zrobić naprawdę idealne frytki – złociste, z chrupiącą skórką i miękkim środkiem, wcale nie wystarczy pokroić ziemniaka i wrzucić go do frytkownicy. Proces robienia frytek to sztuka, której na szczęście i ty możesz się nauczyć. Domowe frytki są bowiem znacznie lepsze niż jakiekolwiek frytki z pulpy ziemniaczanej, które jesz w fast foodach (a które ziemniaków zawierają tylko część – reszta to różnego rodzaju stabilizatory).
     
     
    •  Pamiętaj, aby ziemniaki pokroić równo – frytki nie muszą być równej długości, ale słupki powinny być równej szerokości – w przeciwnym razie nie usmażą się tak samo. Część będzie zbyt miękka, a część zbyt twarda.
    •  Po pokrojeniu ziemniaków zalej je zimną wodą i płucz pod bieżącą wodą aby usunąć skrobię z ziemniaków.
    • Kolejnym krokiem jest podgotowanie frytek – wrzucamy je więc do garnka ze świeżą, nie soloną wodą, czekamy aż woda zakipi i podgotowujemy na malutkim ogniu kilka minut (nie więcej niż 10), aby nieco zmiękły (ale się nie rozgotowały).
    • Frytki z ziemniaków (a nie pulpy) smażymy w głębokim tłuszczu – najlepsza jest do tego frytura, którą można nabyć w sklepach typu Cash&carry oraz w niektórych marketach. Jeśli nie macie frytury, użyjcie zwykłego oleju do smażenia. Najlepsze frytki będą wychodzić po kilkukrotnym go przesmażeniu. Tłuszcz rozgrzewamy do temperatury około 130- 140 stopni i przech chwilę smażymy frytki, aby nabrały złocistego koloru. Wyciągamy je z oleju, odsączamy z tłuszczu (np. wkładając do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym). Odstawiamy, aby ostygły, a kiedy są już zimne, wkładamy do lodówki.
    • Kiedy są już całkiem zimne, wyciągamy je z lodówki, rozgrzewamy olej do temperatury 170 - 180°C i smażymy ponownie. Frytki są gotowe, kiedy mają złocisty, zrumieniony kolor. Ponownie odsączamy je z tłuszczu i solimy.
     
    Oczywiście z takim przyrządzaniem frytek jest ogromnie dużo pracy i zabawy, ale naprawdę warto – zwłaszcza, jeśli z frytek robimy podstawę naszego obiadu.
     
    A jak Wy przyrządzacie frytki?
     

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    ojej.. jakie pyszne. zrobiłem dokładnie wg. tego przepisuje i jestem w niebo wzięty :) co prawda siedziałem nad tym trochę czasu, ale bylo warto.

    mam pytanko?jak zmierzyc temperature oleju?chciałbym usmażyć frytki właśnie opisanym sposobem dwufazowym :-)
    1 etap - temp.160C
    2 etap- 180-190C
    lecz nie posiadam frytkownicy :-(

    ten przepis jest na you tube ..jak to jest zrobione-frytki polecam

    zadne frytki nie zastapia tych z McDonald's. Twoje sa slabiutkie, a tekst "pulpa ziemniaczana" przyprawil mnie bol brzucha ze smiechu:D hahaha dobre, lubie sie smiac z takiego potocznego jezyka... buahahah

    strasznie pracochłonny przepis i wcale nie ma rewelki,za ten czas to można coś porządnego zrobić,ja rozgrzewam olej do 190'c wrzucam frytki i po kilkunastu sek zmniejszam na 160'c i smażę aż zmiękną w ten sposób frytka zamyka sie pod wpływem wysokiej tem. i nie wchłania dużo oleju

    bardzo dobre ;d

    lubie placki

    Kupujemy byle jakie ziemniaki, krajamy dosc rowno, pluczemy, we frytkownicy 190 C i tak albo raz przez 7 - 8 min albo 2 po 3min lub 3 po 2min lub 3min, na koniec przyprawy i sol - jest ok walsnie jem tluste chrupiace miiekkie i aromatyczne - czas pracy max 23min, czas zarcia 10 min max

    Dzięki za przepis, frytki zrobiły furorę wśród rodzinki :) BTW, nie przejmuj się komentarzami marketingowców wiadomej sieci udających internautów ;)

    wkładając frytki do zamrażalnika nie chodzi by frytki ostudzić lecz je osuszyć więc nie muszą być zimne.
    w niższej temperaturze wystarczy je jednokrotnie usmażyć

    to są podstawy kuchni molekularnej :)
    pozdrawiam

    Drogi Panie,

    określenie pulpa jest pełnoprawnym słowem używanym w branży żywieniowej, jest to produkt na przykład z warzyw lub owoców, powstaje przez zgniecenie bądź rozdrobnienie. Proponuję dokształcić się, zanim doda Pan następnym razem prześmiewczy komentarz.

    Frytki pyszne :) Dokładnie, określenie PULPA która tak Pana rozbawiła to masa rozgnieciona. Inne określenie to też PAPKA ktore również jest używane. Więc nie rozumiem co w tym takiego zabawnego.

    A my z prymitywnych ludzi. Pewnie tego już nie przeczytasz, ale pulpę widać można znaleźć nie tylko w ziemniakach.

    Oglądałam 'Wiem co jem' o frytkach. Katarzyna Bosacka lekko pojechała po frytkach z fastfoodów. Ponoć koło ziemniaków, to one nie leżały. Ale z drugiej strony... mąż wraca z pracy za pół godziny, a ja mam je w tym czasie obgotować, obsmażyć, ostudzić, obsmażyć, toż mi chłop z głodu umrze:) A tak zje co będzie, z okrzykiem "z prawdziwych ziemniaków!", wymuszę komplement przemęczonej żonki i będzie dobrze:) Pozdrawiam, przepis wypróbuję następnym razem.

    "frytki z pulpy ziemniaczanej" - ciekawe skąd Stodolak te brednie wymyśliła?
    a ta Bosacka to druga nawiedzona baba...

    Sama chemia.

    haha ale jaja

    ja mam inny sposob . Smarze frytki nie zamykajac pokruwki wtedy frytki nie traca smaku i nie wsiaka olej . Frytki sa bardzo dobre i smaczne

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Orzeźwiające koktajle, których główną gwiazdą jest herbata, są wspaniałym pomysłem na ugoszczenie przyjaciół nie tylko w upalny dzień. Za pomocą kilku składników przygotować możesz kolorowe napoje...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...

    • (2)

      Najbardziej mi smakuja skropione cytryna I polane vinegar , kromka zytniego chleba z maslem.