Jak zrobić majonez?

    Jak zrobić majonez? Nie jest to zbyt trudne, ale wymaga trochę wprawy no i oczywiście składników dobrej jakości. Nie wszystkim wychodzi pierwszy raz, na szczęście kolejne dają już o wiele więcej satysfakcji. Warto próbować, bo domowy majonez to gwarancja dobrego smaku, a przede wszystkim brak niezdrowych sztucznych dodatków.

    Przygotuj:

    • żółtka (ich ilość uzależniona jest tylko od twoich potrzeb)
    • szklankę oleju
    • odrobinę soku z cytryny
    • sól

    1. Ubij żółtko. Możesz to zrobić ręcznie, ale o wiele łatwiej będzie z pomocą miksera. Oczywiście żółtko ma być surowe. Dla bezpieczeństwa przed rozbiciem sparz więc jajko wrzątkiem.

    2. W trakcie ubijania, powinno się to odbywać jak najszybciej, dodaj jedną lub dwie krople soku z cytryny.

    3. Ciągle ubijając żółtko, dodaj dosłownie kroplę oleju. Ilość oleju jest bardzo ważna. Jeśli będzie go zbyt dużo, wszystko zniszczysz.

    4. A teraz ustaw mikser tak, by działał jak najwolniej. Bardzo, ale to bardzo powoli dodawaj do niego olej. Żółtko powinno powoli zwiększać objętość i zyskiwać konsystencję kremu.

    5. Nie przestawaj. Cały czas ubijaj i wlewaj olej, byle nie za szybko.

    6. Znów możesz dodać kilka kropel soku z cytryny, dzięki temu domowy majonez nie będzie suchy.

    7. Nigdy nie dodawaj więcej niż jedną szklankę oleju na jedno żółtko.

    8. Przepis na majonez tu się kończy. Udało ci się. Dopraw jeszcze tylko swoje dzieło solą i sokiem z cytryny. Możesz przechowywać majonez w lodówce nie dłużej niż kilka dni. Smacznego!

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Orzeźwiające koktajle, których główną gwiazdą jest herbata, są wspaniałym pomysłem na ugoszczenie przyjaciół nie tylko w upalny dzień. Za pomocą kilku składników przygotować możesz kolorowe napoje...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...

    Ostatnie komentarze