Jak zrobić majonez?

    Jak zrobić majonez? Nie jest to zbyt trudne, ale wymaga trochę wprawy no i oczywiście składników dobrej jakości. Nie wszystkim wychodzi pierwszy raz, na szczęście kolejne dają już o wiele więcej satysfakcji. Warto próbować, bo domowy majonez to gwarancja dobrego smaku, a przede wszystkim brak niezdrowych sztucznych dodatków.

    Przygotuj:

    • żółtka (ich ilość uzależniona jest tylko od twoich potrzeb)
    • szklankę oleju
    • odrobinę soku z cytryny
    • sól

    1. Ubij żółtko. Możesz to zrobić ręcznie, ale o wiele łatwiej będzie z pomocą miksera. Oczywiście żółtko ma być surowe. Dla bezpieczeństwa przed rozbiciem sparz więc jajko wrzątkiem.

    2. W trakcie ubijania, powinno się to odbywać jak najszybciej, dodaj jedną lub dwie krople soku z cytryny.

    3. Ciągle ubijając żółtko, dodaj dosłownie kroplę oleju. Ilość oleju jest bardzo ważna. Jeśli będzie go zbyt dużo, wszystko zniszczysz.

    4. A teraz ustaw mikser tak, by działał jak najwolniej. Bardzo, ale to bardzo powoli dodawaj do niego olej. Żółtko powinno powoli zwiększać objętość i zyskiwać konsystencję kremu.

    5. Nie przestawaj. Cały czas ubijaj i wlewaj olej, byle nie za szybko.

    6. Znów możesz dodać kilka kropel soku z cytryny, dzięki temu domowy majonez nie będzie suchy.

    7. Nigdy nie dodawaj więcej niż jedną szklankę oleju na jedno żółtko.

    8. Przepis na majonez tu się kończy. Udało ci się. Dopraw jeszcze tylko swoje dzieło solą i sokiem z cytryny. Możesz przechowywać majonez w lodówce nie dłużej niż kilka dni. Smacznego!

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Już niedługo z naszych stołów znikną truskawki, by zrobić miejsce dla równie smacznych i zdrowych owoców, jakimi są jabłka. Nie powinniśmy długo rozpaczać po zakończeniu się truskawkowego sezonu i...

    Najczęściej czytane

    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Późne lato i wczesna jesień sprzyjają sporządzaniu potraw z cukinii....
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Kurczak to jedna z najpopularniejszych propozycji obiadowych. Jest to...
    Już niedługo z naszych stołów znikną truskawki, by zrobić miejsce dla ró...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym to nie pyszny obiad, ale pomysł na...
    Przygotowanie obiadu często spędza nam sen z powiek. Pół biedy, jeżeli...

    Ostatnie komentarze