Jak zrobić lazanię?

    Jeśli nie wiesz, co przygotować na drugie danie albo na kolację, ten przepis jest stworzony dla ciebie. Jest niewiele osób, które nie lubią lazanii, dlatego możesz być prawie pewna, że twoje danie przypadnie wszystkim do gustu. Jest bardzo pachnące i natychmiast przyciągnie domowników do kuchni.


    Przygotuj:

    • 10 płatów makaronu do lazanii
    • pół kilograma mięsa mielonego
    • cebulę
    • ząbek czosnku
    • puszkę pomidorów
    • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 10 dag żółtego sera
    • bazylię
    • oregano
    • sól, pieprz

    A do sosu:

    • 5 łyżek mąki
    • łyżkę masła
    • ¾ szklanki mleka
    • gałkę muszkatołową

    Krok 1
    Lazania to naprawdę nic skomplikowanego. Zacznij od mięsa mielonego. Włóż je na patelnię i dodaj posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.


    Krok 2
    Teraz przyszła kolej na warzywa. Na patelnię wrzuć pomidory i podduś je. Następnie dodaj oregano, bazylię, sól, pieprz i koncentrat pomidorowy. Do mieszanki musisz teraz włożyć przysmażone mięso.


    Krok 3
    Pora na sos do lazanii. Żeby go przygotować musisz zmiksować mleko z masłem, mąką i gałką.


    Krok 4
    Wszystkie składniki lazanii są już gotowe. Teraz trzeba je ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Powinnaś wkładać na przemian płaty makaronu i mięso. Każdą warstwę musisz posypać żółtym serem i podlać sosem.


    Krok 5
    Lazanię zapiekamy 30 minut w temperaturze 200 stopni.


    Krok 6
    Jak zrobić lazanię? Teraz już wiesz. Pamiętaj, że makaronu do lazanii nie trzeba podgotowywać, ale jeśli chcesz możesz to zrobić.


     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    soorki ale zabardzo nie wiem dla ilu to osób danie.. bo zrobiłam według przepisu, to taka prawdziwa 2 warstwowa starczyła na 2 osoby.. ; PP

    pisze si lasagna

    super

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Omlet jest daniem na tyle uniwersalnym, że można je zjeść z dodatkami wszelkiego rodzaju. Istnieje wiele osób, które potrawę tę podają na słodko – np. z dżemem lub owocami. Chociaż niektórym połą...

    Najczęściej czytane

    W wigilijny wieczór musimy zadbać nie tylko o smaczne, świąteczne dania,...
    USB bekon
    Wszyscy wiemy, jak bardzo amerykanie kochają bekon. Jest to dla nich tak...
    Lubisz unikatowe gadżety? Otaczasz się przedmiotami, które są spójne z...
    Mówi się „przez żołądek do serca” i wiele w tym prawdy. Mężczy...
    Żadna potrawa nie jest skończona, dopóki jej odpowiednio nie doprawisz....
    Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Była ona pijana...
    FunkyLunch1
    Twoje dziecko marudzi, że znów do szkoły dostało kanapkę z serem i...
    Uciekający Pan Młody
      Tradycyjnie tort weselny wieńczy się figurką Młodej Pary, którą...
    Tradycja kuchni chińskiej jest bardzo długa i nawet największych znawców...
      Każdy kto jedzie do Torunia musi spróbować tamtejszych pierników, o...

    Ostatnie komentarze