Jak zrobić grochówkę?

    Jak zrobić grochówkę? Taka popularna zupa, a jej przygotowanie wcale nie jest oczywiste. Na pewno potrzebujesz grochu, a co poz tym? Jeszcze kilka tajemniczych składników, które sprawią, że na tę zupę nie będziesz musiała zapraszać, rodzina sama przyjdzie do kuchni, zwabiona smakowitym zapachem.

    Przygotuj:

    • 30 dag grochu
    • 30 dag wędzonego boczku
    • 4 ziemniaki
    • łyżkę masła
    • pół pęczka włoszczyzny
    • 3 ząbki czosnku
    • sól
    • cebulę
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • łyżeczkę suszonego majeranku

    1. Zacznij przygotowanie tej pysznej zupy od zajęcia się grochem. Musisz go moczyć w zimnej lecz przegotowanej wodzie przez 12 godzin.

    2. Pierwszym tajemniczym składnikiem zupy grochowej jest boczek. Gotuj go przez godzinę razem z grochem (najlepiej w tej samej wodzie, w której moczył się groch).
     

    3. Potrzebujesz teraz drugiego garnka i kolejnego ważnego składnika grochówki – włoszczyzny. Razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami gotuj ją w osolonej wodzie przez 30 minut.
     

    4. Po tym czasie wyjmij włoszczyznę i pokrój ją w plasterki. Z ugotowanego boczku zrób kostkę i podsmaż go na maśle.
     

    5. I znów przyszła pora na groch. Zmiksuj go połącz z wywarem i ziemniakami, warzywami oraz boczkiem.
     

    6. Grochówka jest już prawie zrobiona. Musisz jeszcze tylko zarumienić poszatkowaną cebulę na tłuszczu z boczku i dodać go do zupy razem z czosnkiem roztartym z solą, pieprzem oraz majerankiem. Smacznego!

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    to napewno niejest zupa grochowa

    Wczoraj robilam zupe grochowa i niewiem czy cos zle bo dzis po wsadzeniu jej do lodowki poprostu zepsula mi sie-skwasniala.Myslalam ze mnie cos trafi tyle pracy na marne a wczoraj po przygotowaniu jej byla przepyszna.Moze da mi ktos rade i napisze co zle zrobilam.Dzieki z gory!

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Już niedługo z naszych stołów znikną truskawki, by zrobić miejsce dla równie smacznych i zdrowych owoców, jakimi są jabłka. Nie powinniśmy długo rozpaczać po zakończeniu się truskawkowego sezonu i...

    Najczęściej czytane

    Późne lato i wczesna jesień sprzyjają sporządzaniu potraw z cukinii....
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Kurczak to jedna z najpopularniejszych propozycji obiadowych. Jest to...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Już niedługo z naszych stołów znikną truskawki, by zrobić miejsce dla ró...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym to nie pyszny obiad, ale pomysł na...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...

    Ostatnie komentarze