Jak zrobić grochówkę?

    Jak zrobić grochówkę? Taka popularna zupa, a jej przygotowanie wcale nie jest oczywiste. Na pewno potrzebujesz grochu, a co poz tym? Jeszcze kilka tajemniczych składników, które sprawią, że na tę zupę nie będziesz musiała zapraszać, rodzina sama przyjdzie do kuchni, zwabiona smakowitym zapachem.

    Przygotuj:

    • 30 dag grochu
    • 30 dag wędzonego boczku
    • 4 ziemniaki
    • łyżkę masła
    • pół pęczka włoszczyzny
    • 3 ząbki czosnku
    • sól
    • cebulę
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • łyżeczkę suszonego majeranku

    1. Zacznij przygotowanie tej pysznej zupy od zajęcia się grochem. Musisz go moczyć w zimnej lecz przegotowanej wodzie przez 12 godzin.

    2. Pierwszym tajemniczym składnikiem zupy grochowej jest boczek. Gotuj go przez godzinę razem z grochem (najlepiej w tej samej wodzie, w której moczył się groch).
     

    3. Potrzebujesz teraz drugiego garnka i kolejnego ważnego składnika grochówki – włoszczyzny. Razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami gotuj ją w osolonej wodzie przez 30 minut.
     

    4. Po tym czasie wyjmij włoszczyznę i pokrój ją w plasterki. Z ugotowanego boczku zrób kostkę i podsmaż go na maśle.
     

    5. I znów przyszła pora na groch. Zmiksuj go połącz z wywarem i ziemniakami, warzywami oraz boczkiem.
     

    6. Grochówka jest już prawie zrobiona. Musisz jeszcze tylko zarumienić poszatkowaną cebulę na tłuszczu z boczku i dodać go do zupy razem z czosnkiem roztartym z solą, pieprzem oraz majerankiem. Smacznego!

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    to napewno niejest zupa grochowa

    Wczoraj robilam zupe grochowa i niewiem czy cos zle bo dzis po wsadzeniu jej do lodowki poprostu zepsula mi sie-skwasniala.Myslalam ze mnie cos trafi tyle pracy na marne a wczoraj po przygotowaniu jej byla przepyszna.Moze da mi ktos rade i napisze co zle zrobilam.Dzieki z gory!

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Orzeźwiające koktajle, których główną gwiazdą jest herbata, są wspaniałym pomysłem na ugoszczenie przyjaciół nie tylko w upalny dzień. Za pomocą kilku składników przygotować możesz kolorowe napoje...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...

    • (2)

      Najbardziej mi smakuja skropione cytryna I polane vinegar , kromka zytniego chleba z maslem.