Jak zrobić frytki bez tłuszczu?

    Masz postanowienie noworoczne – zrzucasz 5 kilogramów. Oznacza to, że nie wolno ci sięgać po tłuste potrawy. A co jeśli tak kochasz frytki, że nie wyobrażasz sobie bez nich życia? Uwielbiasz ten smak ziemniaków, soli i ketchupu rozpływający się w ustach. Spokojnie, nie musisz rezygnować z ulubionej przekąski. Po prostu zamiast smażyć frytki, upiecz je. A do tego przygotuj pyszny sos. Ummm... niebo w gębie.

    Przygotuj:

    • ziemniaki
    • 2 łyżki oleju
    • sól
    • pieprz
    • mieloną słodką paprykę

    A na sos do frytek:

    • kostkę twarogu
    • szczypiorek
    • natkę pietruszki
    • 3 łyżki śmietany
    • ząbek czosnku
    • sól
    • pieprz

    1. Najpierw zrób frytki. Pokrój więc obrane ziemniaki w słupki.

    2. Przełóż frytki do miseczki, skrop olejem i przypraw.

    3. Ułóż domowe frytki na blasze przykrytej pergaminem i piecz pół godziny w 220 stopniach C.

    4. Teraz kolej na sos do frytek. Posiekaj pietruszkę i szczypiorek.

    5. Zrób mieszankę z sera i śmietany, dodaj czosnek. Dopraw solą i pieprzem.

    6. Pyszne, beztłuszczowe frytki są już gotowe. Wyłóż je na talerz, a sos podaj w osobnej miseczce. Smacznego!

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Polecam ten przepis.Robiłam frytki kilka razy i za każdym smakowały pysznie : )

    a czemu maja byc przykryte pergaminem te frytki?

    to blacha ma być przykryta pergaminem a nie frytki :)

    Bardzo to ciekawe ... frytki bez tłuszczu, ale za to z olejem. A ja zawsze myślałam , że olej to tłuszcz ...

    Taki przepis jaki jego autor. Punkt 4.- ciekawy suchy sos; za to zielony. Jak te frytki bez tłuszczu , tylko na oleju przez pergamin. Juz mi zielona ,beztłuszczowa cieknie. A to na pierwszym planie to beztłuszczowy kawal schabu?

    Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Już niedługo z naszych stołów znikną truskawki, by zrobić miejsce dla równie smacznych i zdrowych owoców, jakimi są jabłka. Nie powinniśmy długo rozpaczać po zakończeniu się truskawkowego sezonu i...

    Najczęściej czytane

    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Późne lato i wczesna jesień sprzyjają sporządzaniu potraw z cukinii....
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Już niedługo z naszych stołów znikną truskawki, by zrobić miejsce dla ró...
    Kurczak to jedna z najpopularniejszych propozycji obiadowych. Jest to...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym to nie pyszny obiad, ale pomysł na...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...

    Ostatnie komentarze