Jak zrobić frytki bez tłuszczu?

    Masz postanowienie noworoczne – zrzucasz 5 kilogramów. Oznacza to, że nie wolno ci sięgać po tłuste potrawy. A co jeśli tak kochasz frytki, że nie wyobrażasz sobie bez nich życia? Uwielbiasz ten smak ziemniaków, soli i ketchupu rozpływający się w ustach. Spokojnie, nie musisz rezygnować z ulubionej przekąski. Po prostu zamiast smażyć frytki, upiecz je. A do tego przygotuj pyszny sos. Ummm... niebo w gębie.

    Przygotuj:

    • ziemniaki
    • 2 łyżki oleju
    • sól
    • pieprz
    • mieloną słodką paprykę

    A na sos do frytek:

    • kostkę twarogu
    • szczypiorek
    • natkę pietruszki
    • 3 łyżki śmietany
    • ząbek czosnku
    • sól
    • pieprz

    1. Najpierw zrób frytki. Pokrój więc obrane ziemniaki w słupki.

    2. Przełóż frytki do miseczki, skrop olejem i przypraw.

    3. Ułóż domowe frytki na blasze przykrytej pergaminem i piecz pół godziny w 220 stopniach C.

    4. Teraz kolej na sos do frytek. Posiekaj pietruszkę i szczypiorek.

    5. Zrób mieszankę z sera i śmietany, dodaj czosnek. Dopraw solą i pieprzem.

    6. Pyszne, beztłuszczowe frytki są już gotowe. Wyłóż je na talerz, a sos podaj w osobnej miseczce. Smacznego!

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Polecam ten przepis.Robiłam frytki kilka razy i za każdym smakowały pysznie : )

    a czemu maja byc przykryte pergaminem te frytki?

    to blacha ma być przykryta pergaminem a nie frytki :)

    Bardzo to ciekawe ... frytki bez tłuszczu, ale za to z olejem. A ja zawsze myślałam , że olej to tłuszcz ...

    Taki przepis jaki jego autor. Punkt 4.- ciekawy suchy sos; za to zielony. Jak te frytki bez tłuszczu , tylko na oleju przez pergamin. Juz mi zielona ,beztłuszczowa cieknie. A to na pierwszym planie to beztłuszczowy kawal schabu?

    Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Orzeźwiające koktajle, których główną gwiazdą jest herbata, są wspaniałym pomysłem na ugoszczenie przyjaciół nie tylko w upalny dzień. Za pomocą kilku składników przygotować możesz kolorowe napoje...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...

    Ostatnie komentarze