Jak zrobić dobrą kawę?


    Zaparzenie klasycznej „małej czarnej” nie wymaga od nas wielkich umiejętności. Schody zaczynają się dopiero wtedy, gdy tradycyjną kawę chcemy wzbogacić jakimś unikalnym smakiem. Wachlarz wyrazistych dodatków do tej używki jest dość pokaźny, kluczem do sukcesu jest jednak ich właściwy wybór i odpowiednie proporcje. Jak to zrobić? Jakie aromaty najlepiej pasują do kawy?

    Kawa z cynamonem – świetnie będzie smakować, jeśli gorące mleko ubijemy, aż będzie apetycznie spienione. Do niego wsypujemy dwie czubate łyżki kawy, cukier, cynamon i dokładnie mieszamy (opcjonalnie można też dodać łyżeczkę miodu). Podajemy z bitą śmietaną posypaną szczyptą cynamonu lub drobno startą gorzką czekoladą. Pamiętajcie, że cynamon jest zaliczany do kulinarnych afrodyzjaków.

    Kawa z kardamonem – nadaje „małej czarnej” egzotyczny smak. Jeśli chodzi o proporcje tej przyprawy, to najlepiej dodawać ją według własnego gustu. Można także dodać cukru. Najlepiej podawać z mlekiem.

    Kawa z miodem – laseczkę wanilii przecinamy w pół i gotujemy razem z mlekiem. Następnie zalewamy nim kawę i doprawiamy cukrem i miodem. W czasie lata taką kawę możemy spienić mikserem i podawać lekko schłodzoną. Serwujemy z bitą śmietaną.

    Kawa z imbirem – kawę mieszamy z łyżką imbiru i 3 łyżkami miodu. Jeśli chcemy dodać do całości nieco alkoholu, możemy wykorzystać rum bądź whiskey. Po przelaniu do filiżanki wierzch dekorujemy bitą śmietaną. Imbir ma działanie rozgrzewające, dlatego ten rodzaj kawy polecany jest w czasie jesieni i zimy.
     
    Aromatyczna kawa gotowa!

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Orzeźwiające koktajle, których główną gwiazdą jest herbata, są wspaniałym pomysłem na ugoszczenie przyjaciół nie tylko w upalny dzień. Za pomocą kilku składników przygotować możesz kolorowe napoje...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...

    • (2)

      Najbardziej mi smakuja skropione cytryna I polane vinegar , kromka zytniego chleba z maslem.