Jak zrobić cannelloni?

     

    Pyszne mięciutkie naleśniki chyba lubi każdy. Podobnie jest z makaronem z dodatkiem wybranych składników i aromatycznym sosem. A jakby tak połączyć oba te dania i stworzyć jedno? To kulinarne zadanie jest do wykonania, jeśli tylko poznacie tajniki przygotowania pysznej włoskiej potrawy pod tajemniczą nazwą cannelloni.
     
    Ten charakterystyczny typ makaronu w postaci grubych rurek stwarza duże pole do popisu w kwestii wybrania najbardziej odpowiadającego nam farszu. Dziś dwie propozycje, jedna dla wegetarian, druga dla osób, które bez mięsa obyć się nie mogą.
     
    Cannelloni z mięsem
     
    Na patelni wystarczy zeszklić cebulką i marchewkę, a następnie dodać mięso mielone. Wszystkie składniki smażymy, aż ładnie się zarumienią, a następnie do tak przyrządzonej mieszanki dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
     
    Cannelloni ze szpinakiem
     
    Szpinak należy rozmrozić i nieco podgrzać na patelni na maśle. Następnie dodajemy jajko, czosnek, śmietanę, poszatkowane i sparzone wcześniej pomidorki, i doprawiamy całość solą oraz pieprzem. Kiedy danie lekko się poddusi dorzucamy ser feta lub mozzarella i dokładnie mieszamy. Powinna powstać gęsta papka.
     
    Wybranym farszem nadziewamy makaronowe rurki i zapiekamy w piekarniku.
     
    Proste, prawda?
     
     

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    a gdzie sos i ser??

    A gdzie sos i ser?

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Posiłek, który zabierasz do pracy, powinien być smaczny, zdrowy i atrakcyjny. Rano nie masz czasu przygotować lunchu, a nawet pomyśleć o tym, co możesz zapakować do torebki? Przyszykuj idealny posi...

    Najczęściej czytane

    Na wiosnę i lato życzę Wam zatem sporo silnej woli i niebraknącej pomysł...
    Placki ziemniaczane to pyszne wegetariańskie danie, za którym przepadają...
      Obok jajek i wielkanocnych bab z lukrem na świątecznym stole, jak...
    Nie musimy przemierzać tysięcy kilometrów, aby spróbować tureckich dań....
    Jest wiele pomysłów na dania obiadowe, lecz tylko niektóre sprawdzają się...
    Przed chwilą mogliśmy dowiedzieć się czegoś na temat pochodzenia jednego z...
    Brzoskwinie to smak pełnego lata, słodki zapach i sok cieknący po rękach....
      Żadne finger – party nie może się obejść bez dobrych dipów. W...
    Ratatouille (czyt. Ratatuj) sporej części z Was kojarzyć może się z tytuł...
    Łosoś z fasolką szparagową – to przepis dla ciebie, jeśli masz ochot...

    Ostatnie komentarze