Jak zrobić cannelloni?

     

    Pyszne mięciutkie naleśniki chyba lubi każdy. Podobnie jest z makaronem z dodatkiem wybranych składników i aromatycznym sosem. A jakby tak połączyć oba te dania i stworzyć jedno? To kulinarne zadanie jest do wykonania, jeśli tylko poznacie tajniki przygotowania pysznej włoskiej potrawy pod tajemniczą nazwą cannelloni.
     
    Ten charakterystyczny typ makaronu w postaci grubych rurek stwarza duże pole do popisu w kwestii wybrania najbardziej odpowiadającego nam farszu. Dziś dwie propozycje, jedna dla wegetarian, druga dla osób, które bez mięsa obyć się nie mogą.
     
    Cannelloni z mięsem
     
    Na patelni wystarczy zeszklić cebulką i marchewkę, a następnie dodać mięso mielone. Wszystkie składniki smażymy, aż ładnie się zarumienią, a następnie do tak przyrządzonej mieszanki dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
     
    Cannelloni ze szpinakiem
     
    Szpinak należy rozmrozić i nieco podgrzać na patelni na maśle. Następnie dodajemy jajko, czosnek, śmietanę, poszatkowane i sparzone wcześniej pomidorki, i doprawiamy całość solą oraz pieprzem. Kiedy danie lekko się poddusi dorzucamy ser feta lub mozzarella i dokładnie mieszamy. Powinna powstać gęsta papka.
     
    Wybranym farszem nadziewamy makaronowe rurki i zapiekamy w piekarniku.
     
    Proste, prawda?
     
     

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    a gdzie sos i ser??

    A gdzie sos i ser?

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Orzeźwiające koktajle, których główną gwiazdą jest herbata, są wspaniałym pomysłem na ugoszczenie przyjaciół nie tylko w upalny dzień. Za pomocą kilku składników przygotować możesz kolorowe napoje...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...

    • (2)

      Najbardziej mi smakuja skropione cytryna I polane vinegar , kromka zytniego chleba z maslem.