Jak zrobić budyń?

    Ten, kto choć raz był w przedszkolu, doskonale pamięta podawane tam podwieczorki. W stałym menu zazwyczaj obecne były dwa smaczne desery, jakimi są kisiel i budyń. Kto z nas nie oczekiwał ich z wielką niecierpliwością? Zadarza się, że w chwilach nostalgii i tęsknoty sięgamy po ogólnodostępne budynie, które przygotować można w kilka minut z zakupionych półproduktów. Niestety rozczarowują nas swoim niezbyt apetycznym smakiem wyraźnie różniącym się od deseru, jaki przywodził nam na myśl beztroskie dzieciństwo. Jeżeli naprawdę chcesz skosztować prawdziwego budyniu, zapoznaj się z poniższym artykułem i zobacz, jak możesz przyrządzić go samodzielnie.

    Budyń domowej roboty

    Zanim przedstawiona zostanie receptura przyrządzania budyniu własnej roboty, należy powiedzieć kilka słów o tym popularnym deserze. Jego nazwa oraz sposób przygotowania pochodzi od szeroko rozpowszechnionej potrawy z kuchni angielskiej określanej mianem puddingu. Co ciekawe większość z nas kojarzy budyń ze słodkim smakiem, co nie jest regułą, ponieważ równie dobrze może on być słony lub pikantny. Czym właściwie jest budyń? Deser ten opiera się na dwóch głównych składnikach. Pierwszym z nich jest mleko, natomiast drugim jakikolwiek zagęstnik skrobiowy. Z różnych odmian wskazanych elementów składowych otrzymać można rozmaite smaki, konsystencje, aromaty i kolory. I tak wyróżnić można: budyń sojowy, budyń waniliowy lub budyń czekoladowy. Z jednej strony możemy sięgać po różne przyprawy, z drugiej natomiast mamy możliwość skorzystania z rozmaitych produktów zagęszczających nasz deser, wśród jakich wskazać należy przede wszystkim mąkę, białe pieczywo, ryż albo żelatynę.

    Warto zastanowić się jednak, czy jedzenie budyniu jest wskazane. Podobnie, jak ma to miejsce z niemal każdym produktem spożywczym, budyń powinien znaleźć się w naszej diecie, jednak ilość i częstotliwość jedzenia należy poddawać racjonalnej kontroli. 100 g gotowego budyniu waniliowego to ponad 90 kcal, a więc niemało, jednak w porównaniu z innymi słodkimi przekąskami nie jest to wiele. Poza tym budyń bez wątpliwości mogą jeść te osoby, których dieta z jakichś powodów jest uboga w nabiał.

    Przepis na budyń domowy

    Przepisy na budyń mogą być różne w zależności od tego, z jakich produktów będziemy go przyrządzać. Jeżeli sięgniemy po gotowy deser, jaki trzeba jedynie zalać zimną albo ciepłą woda, nie będzie skomplikowany. Znacznie dłuższy czas będziemy musieli jednak poświęcić na ugotowanie budyniu domowego, jaki ma tę zaletę, że pozbawiony jest jakichkolwiek konserwantów i niezdrowych polepszaczy smaku, a także zapachu. Poza tym to my możemy dowolnie eksperymentować z jego konsystencją, kolorem i dodatkami.

    Do przyrządzenia budyniu potrzebujemy:

    • 500 ml mleka,
    • łyżeczkę masła,
    • pół laski wanilii,
    • 2 łyżki cukru,
    • 1 żółtko,
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

    Krok 1
    W garnku należy zagotować około 300 ml mleka, dodając do niego laskę wanilii, dwie łyżki cukru i łyżeczkę masła.

    Krok 2
    W pozostałej ilości mleka powinno się dokładnie wymieszać 2 łyżki mąki ziemniaczanej z dodatkiem żółtka, tak aby zniknęły wszelkie grudki.

    Krok 3
    Kiedy mleko się zagotuje, należy wyjąć z niego wanilię i stopniowo dodawać do niego wcześniej przygotowaną miksturę, cały czas mieszając. Po chwili deser jest gotowy do jedzenia.

    Smacznego!

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Mam wszystko oprócz wanili

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Posiłek, który zabierasz do pracy, powinien być smaczny, zdrowy i atrakcyjny. Rano nie masz czasu przygotować lunchu, a nawet pomyśleć o tym, co możesz zapakować do torebki? Przyszykuj idealny posi...

    Najczęściej czytane

    Na wiosnę i lato życzę Wam zatem sporo silnej woli i niebraknącej pomysł...
    Placki ziemniaczane to pyszne wegetariańskie danie, za którym przepadają...
      Obok jajek i wielkanocnych bab z lukrem na świątecznym stole, jak...
    Nie musimy przemierzać tysięcy kilometrów, aby spróbować tureckich dań....
    Jest wiele pomysłów na dania obiadowe, lecz tylko niektóre sprawdzają się...
    Przed chwilą mogliśmy dowiedzieć się czegoś na temat pochodzenia jednego z...
    Brzoskwinie to smak pełnego lata, słodki zapach i sok cieknący po rękach....
      Żadne finger – party nie może się obejść bez dobrych dipów. W...
    Ratatouille (czyt. Ratatuj) sporej części z Was kojarzyć może się z tytuł...
    Łosoś z fasolką szparagową – to przepis dla ciebie, jeśli masz ochot...

    Ostatnie komentarze