Jak zrobić bigos, pyszny bigos?

    Nadszedł weekend. W końcu masz czas, by ugotować sobie i bliskim pyszny obiad. Nie masz pojęcia co dzisiaj zrobić? A może doskonały bigos? Smaczna kapusta świeża i kiszona, kiełbasa, cebula, czerwone wino, powiodła śliwkowe. Brzmi nieźle, a smakuje znacznie lepiej. Nie pozostaje ci nic innego, jak się przekonać.

    Przygotuj:

    • kg kiszonej kapusty
    • kg świeżej kapusty
    • 5 dag suszonych grzybów
    • listek laurowy
    • 1,5 kg kiełbasy
    • 2 cebule
    • sól
    • pieprz
    • szklanka wytrawnego wina
    • 2 łyżki powideł śliwkowych


    Krok 1
    To przecież danie z kapusty. Zalej kiszoną niewielką ilością wody, wrzuć listek laurowy i gotuj 10 minut bez przykrycia. Po tym czasie przykryj ją i duś.

    Krok 2
    A teraz świeża kapusta. Poszatkuj ją, wygnieć z łyżką soli, włóż do garnka z wrzątkiem i gotuj przez kwadrans bez przykrycia.

    Krok 3
    By powstał pyszny bigos, musisz dodać posiekaną cebulę i suszone grzyby. Duś je pod przykryciem razem ze świeżą kapustą.

    Krok 4
    W tym czasie pokrój kiełbasę w kostkę.

    Krok 5
    Kiedy kapusta świeża i kapusta kiszona będą miękkie, połącz je, dodaj mięso, powidła oraz piepz i duś do miękkości.

    Krok 6
    Jak zrobić bigos? To nie takie trudne, prawda? Pozostało ci tylko wlać wino i jeszcze chwilę podgotować pyszny obiad. Smacznego!

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Oczywiście ktoś to zna sztukę gotowania powie "bajka"proste a Ja akurat pierwszy raz chciałbym to zrobić,więc na Boga rany i łzy Matki jego,gdzie proporcje?jaka łyżka tej soli?przecież tyle ich,ile tej wody?czy to takie trudne napisać na kilogram kapusty szklanek tyle a tyle?.rzecz jasna robię na wyczucie ale chciałbym kiedyś przeczytać FAKTYCZNIE krok po kroku.Z poważaniem kulinarny laik Bogdan

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Omlet jest daniem na tyle uniwersalnym, że można je zjeść z dodatkami wszelkiego rodzaju. Istnieje wiele osób, które potrawę tę podają na słodko – np. z dżemem lub owocami. Chociaż niektórym połą...

    Najczęściej czytane

    W wigilijny wieczór musimy zadbać nie tylko o smaczne, świąteczne dania,...
    USB bekon
    Wszyscy wiemy, jak bardzo amerykanie kochają bekon. Jest to dla nich tak...
    Lubisz unikatowe gadżety? Otaczasz się przedmiotami, które są spójne z...
    Mówi się „przez żołądek do serca” i wiele w tym prawdy. Mężczy...
    Uciekający Pan Młody
      Tradycyjnie tort weselny wieńczy się figurką Młodej Pary, którą...
    Żadna potrawa nie jest skończona, dopóki jej odpowiednio nie doprawisz....
    FunkyLunch1
    Twoje dziecko marudzi, że znów do szkoły dostało kanapkę z serem i...
    Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Była ona pijana...
    Tradycja kuchni chińskiej jest bardzo długa i nawet największych znawców...
      Każdy kto jedzie do Torunia musi spróbować tamtejszych pierników, o...

    Ostatnie komentarze