Jak zrobić bigos, pyszny bigos?

    Nadszedł weekend. W końcu masz czas, by ugotować sobie i bliskim pyszny obiad. Nie masz pojęcia co dzisiaj zrobić? A może doskonały bigos? Smaczna kapusta świeża i kiszona, kiełbasa, cebula, czerwone wino, powiodła śliwkowe. Brzmi nieźle, a smakuje znacznie lepiej. Nie pozostaje ci nic innego, jak się przekonać.

    Przygotuj:

    • kg kiszonej kapusty
    • kg świeżej kapusty
    • 5 dag suszonych grzybów
    • listek laurowy
    • 1,5 kg kiełbasy
    • 2 cebule
    • sól
    • pieprz
    • szklanka wytrawnego wina
    • 2 łyżki powideł śliwkowych


    Krok 1
    To przecież danie z kapusty. Zalej kiszoną niewielką ilością wody, wrzuć listek laurowy i gotuj 10 minut bez przykrycia. Po tym czasie przykryj ją i duś.

    Krok 2
    A teraz świeża kapusta. Poszatkuj ją, wygnieć z łyżką soli, włóż do garnka z wrzątkiem i gotuj przez kwadrans bez przykrycia.

    Krok 3
    By powstał pyszny bigos, musisz dodać posiekaną cebulę i suszone grzyby. Duś je pod przykryciem razem ze świeżą kapustą.

    Krok 4
    W tym czasie pokrój kiełbasę w kostkę.

    Krok 5
    Kiedy kapusta świeża i kapusta kiszona będą miękkie, połącz je, dodaj mięso, powidła oraz piepz i duś do miękkości.

    Krok 6
    Jak zrobić bigos? To nie takie trudne, prawda? Pozostało ci tylko wlać wino i jeszcze chwilę podgotować pyszny obiad. Smacznego!

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Oczywiście ktoś to zna sztukę gotowania powie "bajka"proste a Ja akurat pierwszy raz chciałbym to zrobić,więc na Boga rany i łzy Matki jego,gdzie proporcje?jaka łyżka tej soli?przecież tyle ich,ile tej wody?czy to takie trudne napisać na kilogram kapusty szklanek tyle a tyle?.rzecz jasna robię na wyczucie ale chciałbym kiedyś przeczytać FAKTYCZNIE krok po kroku.Z poważaniem kulinarny laik Bogdan

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...