Jak ugotować rosół?

    Zupa z drobiu przygotowana samodzielnie w domu ma zdecydowanie lepszy smak niż ta z „torebki”. Można ją także dowolnie doprawiać, według naszych kulinarnych gustów. Najlepiej smakuje ta przyrządzona z przepiórek czy bażanta. Jak ugotować rosół, by smakował „jak u mamy”?
     
     
     
    Jak zrobić rosół?
     
    Kurczaka należy ugotować w osolonej wodzie wraz z warzywami (należy je wyjąć jak tylko staną się miękkie, bo w przeciwnym razie mogą zbyt „zmącić” zupę). Po jakimś czasie na powierzchni wywaru wytrąci się białko z mięsa i powstaną szumowiny. Należy je usunąć z wody. Do tak przygotowanego bulionu wkładamy kostkę rosołową, liść laurowy, ziele angielskie i doprawiamy pieprzem. Rosół nabierze subtelnego aromatu, jeśli dodamy do niego smażoną cebulkę i kawałki selera.
     
    Gotową zupę podajemy z makaronem bądź ryżem i przed samym podaniem doprawiamy koperkiem lub natką. Dobrze ugotowany rosół powinien być przejrzysty o ładnym, złocistym zabarwieniu. Na jego powierzchni powinny unosić się także tłuszczowe oka. Optymalny czas gotowania na wolnym ogniu to ok. 2 godziny.
     
    Rosół -właściwości
     
    Pamiętaj: gorący rosół to niezastąpiony lek na przeziębienia. Świetnie rozgrzewa, a także likwiduje infekcje i wzmacnia odporność. Na bazie rosołu ugotujemy także zupę grzybową, pomidorową czy kapuśniak. Przyda on się także do przyrządzenia sosów.

     

     

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    do rosołu nie dodaje się liscia laurowego!to zbrodnia!

    liść laurowy,litości!!!

    kostka rosołowa?? Czy czyjaś babcia to dodawała?? Chemia, chemia, chemia....

    Kostka rosołowa? Przecież po to się gotuje rosół, żeby nie używać kostki. Skoro jest kostka to wystarczy ją rozpuścić we wrzątku... Bez sensu.

    Liść laurowy to zbrodnia??? ciekawe doprawdy.... nadaje on wyjątkowy aromat rosołowi , zresztą nie tylko jemu

    a ja dodaję i liść laurowy i ziele angielskie, do tego dużo marchewki i pietruszki (korzenia) - dzięki temu rosół ma lekko słodkawy, głęboki posmak. Dla aromatu - cebula przypalana i główka czosnku (w całości, ze ściągniętymi tylko zewnętrznymi łupami - a potem w całości odłowiona) - rosół jest boski ;)

    liść laurowy i ziele angielskie do rosołu toż to smak wywaru na galaretę a nie do rosołu ja dodaje marchewkę,pietruszkę.kawałeczek selera,przypaloną na ogniu cebulkę oczywiście natkę pietruszki koperek i jak mam to kawałeczek kapusty włoskiej i to jest rosół

    i woda na galarete

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Orzeźwiające koktajle, których główną gwiazdą jest herbata, są wspaniałym pomysłem na ugoszczenie przyjaciół nie tylko w upalny dzień. Za pomocą kilku składników przygotować możesz kolorowe napoje...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...

    • (2)

      Najbardziej mi smakuja skropione cytryna I polane vinegar , kromka zytniego chleba z maslem.