Jak ugotować kapuśniak?

    Każda gospodyni domowa ma swój niepowtarzalny przepis na kapuśniak. Jedne panie dodają do niego ziemniaki, inne grzyby, niektóre używają tylko kiszonej kapusty, inne łączą ją ze słodką. Niezależnie od szczegółów kapuśniak jest zwykle pyszny i smakuje prawie wszystkim. Można z nim także trochę eksperymentować. Kapuśniak to zupa dla kreatywnych kucharzy.


    Przygotuj:

    • kilogram kiszonej kapusty
    • 2 dag grochu
    • kilka suszonych grzybów
    • cebulę
    • 2 kostki rosołowe
    • mały przecier pomidorowy
    • łyżeczkę mąki
    • pieprz
    • liść laurowy
    • pół łyżeczki majeranku
    • olej do smażenia


    Krok 1
    Jak ugotować kapuśniak? Musisz zacząć przygotowywać już dzień przed jego zjedzeniem. Wieczorem zalej groch wodą i odstaw.

    Krok 2
    Następnego dnia gotuj groch pół godziny w tej samej wodzie, w której się moczył.

    Krok 3
    Namocz grzyby.

    Krok 4
    Ugotuj kapustę. Użyj do tego około 2,5 litra wody. Gdy będzie miękka, odcedź wodę i drobno ją pokrój.

    Krok 5
    Kapustę włóż go garnka, zalej 2 litrami wody, dodaj kostki rosołowe, groch, odcedzone grzyby, liście laurowe i majeranek.

    Krok 7
    W kapuśniaku ma też być przecier pomidorowy. Dopraw zupę pieprzem.

    Krok 8
    Kapuśniak bez zasmażki nie będzie kapuśniakiem. Zeszklij więc na patelni cebulę pokrojoną w kostkę i dodaj do niej mąkę. Przysmaż ją na złoty kolor i dodaj do zupy z kapusty.

    Krok 9
    Jeśli nie chcesz używać kostek rosołowych, możesz ugotować kapuśniak na żeberkach.

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...