Jak ugotować kapuśniak?

    Każda gospodyni domowa ma swój niepowtarzalny przepis na kapuśniak. Jedne panie dodają do niego ziemniaki, inne grzyby, niektóre używają tylko kiszonej kapusty, inne łączą ją ze słodką. Niezależnie od szczegółów kapuśniak jest zwykle pyszny i smakuje prawie wszystkim. Można z nim także trochę eksperymentować. Kapuśniak to zupa dla kreatywnych kucharzy.


    Przygotuj:

    • kilogram kiszonej kapusty
    • 2 dag grochu
    • kilka suszonych grzybów
    • cebulę
    • 2 kostki rosołowe
    • mały przecier pomidorowy
    • łyżeczkę mąki
    • pieprz
    • liść laurowy
    • pół łyżeczki majeranku
    • olej do smażenia


    Krok 1
    Jak ugotować kapuśniak? Musisz zacząć przygotowywać już dzień przed jego zjedzeniem. Wieczorem zalej groch wodą i odstaw.

    Krok 2
    Następnego dnia gotuj groch pół godziny w tej samej wodzie, w której się moczył.

    Krok 3
    Namocz grzyby.

    Krok 4
    Ugotuj kapustę. Użyj do tego około 2,5 litra wody. Gdy będzie miękka, odcedź wodę i drobno ją pokrój.

    Krok 5
    Kapustę włóż go garnka, zalej 2 litrami wody, dodaj kostki rosołowe, groch, odcedzone grzyby, liście laurowe i majeranek.

    Krok 7
    W kapuśniaku ma też być przecier pomidorowy. Dopraw zupę pieprzem.

    Krok 8
    Kapuśniak bez zasmażki nie będzie kapuśniakiem. Zeszklij więc na patelni cebulę pokrojoną w kostkę i dodaj do niej mąkę. Przysmaż ją na złoty kolor i dodaj do zupy z kapusty.

    Krok 9
    Jeśli nie chcesz używać kostek rosołowych, możesz ugotować kapuśniak na żeberkach.

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Omlet jest daniem na tyle uniwersalnym, że można je zjeść z dodatkami wszelkiego rodzaju. Istnieje wiele osób, które potrawę tę podają na słodko – np. z dżemem lub owocami. Chociaż niektórym połą...

    Najczęściej czytane

    W wigilijny wieczór musimy zadbać nie tylko o smaczne, świąteczne dania,...
    USB bekon
    Wszyscy wiemy, jak bardzo amerykanie kochają bekon. Jest to dla nich tak...
    Lubisz unikatowe gadżety? Otaczasz się przedmiotami, które są spójne z...
    Mówi się „przez żołądek do serca” i wiele w tym prawdy. Mężczy...
    Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Była ona pijana...
    FunkyLunch1
    Twoje dziecko marudzi, że znów do szkoły dostało kanapkę z serem i...
    Żadna potrawa nie jest skończona, dopóki jej odpowiednio nie doprawisz....
    Uciekający Pan Młody
      Tradycyjnie tort weselny wieńczy się figurką Młodej Pary, którą...
    Tradycja kuchni chińskiej jest bardzo długa i nawet największych znawców...
      Każdy kto jedzie do Torunia musi spróbować tamtejszych pierników, o...

    Ostatnie komentarze