Jak ugotować grochówkę?

    Grochówka – pyszna i pożywna. Wystarczy, że zrobiło się trochę chłodniej i już masz ochotę na trochę cięższe potrawy? Doskonała będzie zatem zupa z mięsem. Jeśli lubisz boczek, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. A twój mężczyzna-mięsożerca? Będzie zachwycony. Spraw mu przyjemność i chociaz na jeden dzień zrezygnuj z lekkich, dietetycznych dań.


    Przygotuj:

    • 2 szklanki grochu
    • 1 kg kości od schabu
    • 30 dag boczku
    • 10 dag słoniny
    • 5 ziemniaków
    • 2 marchewki
    • 1 pietruszkę
    • 2 ząbki czosnku
    • 4 liście laurowe
    • 2 łyżki majeranku
    • pieprz
    • ziele angielskie


    Krok 1
    Pyszna grochówka – przepisy mówią, że powinnaś zacząć ją przygotowywać już dzień przed podaniem. Groch należy zalać wodą i pozostawić na noc.

    Krok 2
    Jak ugotować grochówkę? Zacznij od zalania kości 2 litrami wody. Po zagotowaniu dodaj groch, marchewkę i pietruszkę (oczywiście wcześniej musisz je pokroić w kostkę) i przyprawy. Nastaw mały ogień i gotuj pyszną zupę.

    Krok 3
    Grochówka wojskowa jest słynna z dużej ilości mięsa, pora więc abyś zaczęła je dodawać. Najpierw przysmaż na patelni boczek i wrzuć do zupy.

    Krok 4
    Teraz pora na kiełbasę, którą musisz drobno pokroić i słoninę. Przysmaż je, odlej nadmiar tłuszczu i dodaj do zupy.

    Krok 5
    Zupa powinna się powoli gotować około godzinę. Grochówka z grochu łuskanego będzie prawie gotowa, kiedy groch zmięknie. Gdy to zauważysz dodaj, pokrojone w kostkę ziemniaki i ząbki czosnku.

    Krok 6
    Przypraw zupę majerankiem i zjedz ze smakiem.

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      ja najczesciej jem z miesem :) ostatnio z szynka z serii bez e. tak, dziwne ale mi smakuje cos takiego :D

    • (5)

      a jakiej maki dodac?

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...