Jak ugotować flaki?

    Flaki to potrawa, obok której trudno przejść obojętnie. Jedni zachwycają się ich smakiem i aromatem, podczas gdy inni traktują je jako zło konieczne i nie wyobrażają sobie, że mogliby ich chociażby skosztować (kontrowersje wywołuje fakt podrobów, na bazie których przygotowuje się danie). Mimo tego, że wegetariańskie dania cieszą się coraz większą popularnością, to wydaje się, że w pewnych sytuacjach, nie można zastąpić talerza gorących flaczków kotletami z soi.

    Zupa flaczki

    Tradycja jedzenia flaków jest bardzo długa. Historyczne podania głoszą, że talerz tej wyśmienitej zupy był ulubioną potrawą jednego z XIV wiecznych królów polskich. Potrawa ta jest jednak popularna nie tylko w naszym kraju, ponieważ tylko w nieco inny sposób przyrządzają ja również Czesi, Słowacy, Austriacy, Francuzi, Niemcy, a nawet Włosi. U nas najbardziej rozpowszechnione są flaczki po polsku, a więc gotowane na rosole flaki wołowe (stanowiące część układu pokarmowego żołądka krowy, a zwłaszcza żwacza i czepca). Należy je jeść nie tylko ze względu na walory smakowe. W 100 g gotowego dania znajduje się niewiele, bo około 70 kcal. Poza tym zupa flaczki to źródło wapnia, żelaza, witamin z grupy B, a także ważnego dla zdrowego wyglądu skóry kolagenu.

    Tak jak każda potrawa o długiej tradycji przyrządzania, tak i ta była wielokrotnie unowocześniania. Z tego względu możemy spotkać się z przepisami na flaczki z boczniaków, flaczki jarskie bądź flaczki z drobiu bądź z różnymi dodatkami przypraw. Poza granicami naszego kraju można spotkać się z flakami z kminkiem, mlekiem, papryką, a także octem winnym. Jak łatwo zauważyć, omawianą zupę można przyrządzić w sposób zadowalający wegetarian, wielbicieli różnych warzyw albo amatorów różnych gatunków mięs. Zanim zaczniesz eksperymentować, zobacz, jak wygląda tradycyjny przepis na flaki.

    Przepis na flaki

    Do przygotowania flaków potrzebujemy:

    • 1 kg flaków wołowych,
    • 0,5 kg marchwi,
    • 1 korzeń pietruszki,
    • 2 cebule,
    • 1,5 l bulionu wołowego,
    • liść laurowy,
    • paprykę słodką mieloną,
    • majeranek,
    • sól,
    • pieprz.

    Flaki powinny zostać oczyszczone i pokrojone w paski. W sklepie możesz kupić flaki już wstępnie oprawione (poza tym dostępne są w postaci świeżej lub mrożonej). Flaki nie poddane obróbce termicznej będą gotowały się znacznie dłużej, niż te, które przechowywane w zamrażarce. Dlatego też w zależności od produktu, jaki został zakupiony, powinieneś gotować je od 1 do 2 godzin, co jakiś czas zmieniając wodę. W tym czasie dodaj do bulionu marchew, kilka liści laurowych i pietruszkę i gotuj je, aż staną się miękkie.

    Po 2 godzinach gotowania flaków dodaj do nich rosół, wyjmując z niego warzywa. Marchew i pietruszkę należy pokroić w kostkę, a cebulę zeszklić na oleju.

    Kiedy flaki zmiękną, dodaj do nich warzywa, a całość przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Flaki powinny być serwowane z dodatkiem pieczywa. Doskonałe są również po ponownym podgrzaniu.

    Smacznego!
     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    A gdzie gałka muszkatałowa? Przecież to niezastąpiony skladnik flaczków.

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Chociaż na co dzień wiele z nas preferuje przepisy nowoczesne i niekonwencjonalne, w święta chętnie sięgamy po dania tradycyjne. Podczas wielkanocnego śniadania nie może bowiem zabraknąć białego...

    Najczęściej czytane

    W wigilijny wieczór musimy zadbać nie tylko o smaczne, świąteczne dania,...
    USB bekon
    Wszyscy wiemy, jak bardzo amerykanie kochają bekon. Jest to dla nich tak...
    Lubisz unikatowe gadżety? Otaczasz się przedmiotami, które są spójne z...
    Żadna potrawa nie jest skończona, dopóki jej odpowiednio nie doprawisz....
    Mówi się „przez żołądek do serca” i wiele w tym prawdy. Mężczy...
    Uciekający Pan Młody
      Tradycyjnie tort weselny wieńczy się figurką Młodej Pary, którą...
    FunkyLunch1
    Twoje dziecko marudzi, że znów do szkoły dostało kanapkę z serem i...
    Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Była ona pijana...
    Tradycja kuchni chińskiej jest bardzo długa i nawet największych znawców...
      Każdy kto jedzie do Torunia musi spróbować tamtejszych pierników, o...

    Ostatnie komentarze