Jak ugotować flaki?

    Flaki to potrawa, obok której trudno przejść obojętnie. Jedni zachwycają się ich smakiem i aromatem, podczas gdy inni traktują je jako zło konieczne i nie wyobrażają sobie, że mogliby ich chociażby skosztować (kontrowersje wywołuje fakt podrobów, na bazie których przygotowuje się danie). Mimo tego, że wegetariańskie dania cieszą się coraz większą popularnością, to wydaje się, że w pewnych sytuacjach, nie można zastąpić talerza gorących flaczków kotletami z soi.

    Zupa flaczki

    Tradycja jedzenia flaków jest bardzo długa. Historyczne podania głoszą, że talerz tej wyśmienitej zupy był ulubioną potrawą jednego z XIV wiecznych królów polskich. Potrawa ta jest jednak popularna nie tylko w naszym kraju, ponieważ tylko w nieco inny sposób przyrządzają ja również Czesi, Słowacy, Austriacy, Francuzi, Niemcy, a nawet Włosi. U nas najbardziej rozpowszechnione są flaczki po polsku, a więc gotowane na rosole flaki wołowe (stanowiące część układu pokarmowego żołądka krowy, a zwłaszcza żwacza i czepca). Należy je jeść nie tylko ze względu na walory smakowe. W 100 g gotowego dania znajduje się niewiele, bo około 70 kcal. Poza tym zupa flaczki to źródło wapnia, żelaza, witamin z grupy B, a także ważnego dla zdrowego wyglądu skóry kolagenu.

    Tak jak każda potrawa o długiej tradycji przyrządzania, tak i ta była wielokrotnie unowocześniania. Z tego względu możemy spotkać się z przepisami na flaczki z boczniaków, flaczki jarskie bądź flaczki z drobiu bądź z różnymi dodatkami przypraw. Poza granicami naszego kraju można spotkać się z flakami z kminkiem, mlekiem, papryką, a także octem winnym. Jak łatwo zauważyć, omawianą zupę można przyrządzić w sposób zadowalający wegetarian, wielbicieli różnych warzyw albo amatorów różnych gatunków mięs. Zanim zaczniesz eksperymentować, zobacz, jak wygląda tradycyjny przepis na flaki.

    Przepis na flaki

    Do przygotowania flaków potrzebujemy:

    • 1 kg flaków wołowych,
    • 0,5 kg marchwi,
    • 1 korzeń pietruszki,
    • 2 cebule,
    • 1,5 l bulionu wołowego,
    • liść laurowy,
    • paprykę słodką mieloną,
    • majeranek,
    • sól,
    • pieprz.

    Flaki powinny zostać oczyszczone i pokrojone w paski. W sklepie możesz kupić flaki już wstępnie oprawione (poza tym dostępne są w postaci świeżej lub mrożonej). Flaki nie poddane obróbce termicznej będą gotowały się znacznie dłużej, niż te, które przechowywane w zamrażarce. Dlatego też w zależności od produktu, jaki został zakupiony, powinieneś gotować je od 1 do 2 godzin, co jakiś czas zmieniając wodę. W tym czasie dodaj do bulionu marchew, kilka liści laurowych i pietruszkę i gotuj je, aż staną się miękkie.

    Po 2 godzinach gotowania flaków dodaj do nich rosół, wyjmując z niego warzywa. Marchew i pietruszkę należy pokroić w kostkę, a cebulę zeszklić na oleju.

    Kiedy flaki zmiękną, dodaj do nich warzywa, a całość przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Flaki powinny być serwowane z dodatkiem pieczywa. Doskonałe są również po ponownym podgrzaniu.

    Smacznego!
     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    A gdzie gałka muszkatałowa? Przecież to niezastąpiony skladnik flaczków.

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...