Jak marynować grzyby?

    Często bywa tak, że nie doceniamy tzw. sezonowego jedzenia i dopiero wraz z upływem czasu bardzo tego żałujemy. Istnieją jednak sposoby konserwacji żywności, które umożliwiają nam zachowanie namiastki ulubionych produktów na czas długiej i mroźnej zimy. Jednym z nich jest marynowanie papryki, ogórków, sałatek warzywnych, ale przede wszystkim grzybów. Zobacz, jak w szybko i w prosty sposób możesz zapełnić swoją spiżarkę tymi smacznymi, pachnącymi lasem dodatkami do potraw.

    Grzyby w kuchni

    Przez lata pokutował mit na temat bezwartościowego jedzenia grzybów. Dziś wiemy, że te dary natury zawierają w sobie sporo białka, węglowodanów, niewielkie ilości tłuszczu, witaminy A, D i PP oraz sole mineralne wapnia, fosforu, potasu, a także cynku. Podobnie jak inne produkty spożywcze są jednak najchętniej jadane ze względu na posiadane walory smakowe.

    Bazując na świeżych grzybach jadalnych, można przyrządzić wiele rozmaitych potraw, które mogą być spożywane zarówno w formie płynnej, stałej, gotowanej lub wyjątkowo surowej. Tradycyjna kuchnia polska posiada w swoim dorobku wiele przepisów na grzyby, wśród których należy wskazać receptury przyrządzania zup grzybowych, sosów grzybowych, sałatek grzybowych, uszek, krokietów i pierogów z grzybami. Najlepszym sposobem na możliwość cieszenia się smakiem grzybów zimą są grzyby marynowane. Gotowe weki są łatwe w przechowywaniu, a ich smak z łatwością komponuje się z pieczeniami, kotletami, rybami itp.

    Poza tym marynowanie grzybów nie jest trudnym i wymagającym ogromnej wprawy zajęciem. Podstawą przygotowania znakomitych przetworów są zdrowe, jędrne i pozbawione robaków grzyby. Należy pamiętać, że w trakcie ich zbierania pojawienie się jakiejkolwiek wątpliwości dotyczącej ich szkodliwości powinno wiązać się z rezygnacją ich zerwania. Ważne jest, aby mieć pewność, że zebrane grzyby są jadalne, o czym możemy się przekonać w najbliższym punkcie kontroli.

    Zanim przedstawiony zostanie przepis na grzyby w occie, należy wskazać kilka głównych zasad ich marynowania. Po pierwsze nadają się do tego tylko niektóre gatunki, tj. rydze, opieńki, maślaki, borowiki oraz pieczarki. Po drugie nie powinno się tych gatunków mieszać. Oprócz tego grzyby do marynowania muszą być dobrej jakości, tzn. nie mogą być zwiotczałe i robaczywe. Zapoznawszy się z powyższymi wskazówkami możesz przystąpić do wykonania przepisu na marynowane grzyby.

    Marynowanie grzybów

    Do przyrządzenia grzybów w occie potrzebujemy:

    • 1 kg grzybów,
    • 3 cebule,
    • 2 łyżki nasion gorczycy,
    • 10 dag cukru,
    • 1 łyżeczkę soli,
    • 500 ml wody,
    • 250 ml octu 10%.

    Grzyby należy dokładnie umyć. Czynność ta powinna być wykonana dwukrotnie, co pozwoli pozbyć się pozostającego w nich piasku.

    Umyte grzyby należy gotować przez około 20 minut. Następnie powinny być odcedzone i przelane zimną wodą.

    Grzyby należy włożyć do słoików. Zalewę należy zrobić z pokrojonej w piórka i obgotowanej cebuli, gorczycy, cukru, soli wody oraz octu. Należy ją zagotować i zalać nią grzyby. Kolejnym etapem jest godzinne pasteryzowanie zakręconych słoików.

    Powodzenia!
     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Skorzystajcie z propozycji pysznego śniadania, które dostarczy Wam niezbędnych składników na cały intensywny dzień i wyposaży Was w potężną dawkę energii. Owsianka z otrębami i jabłkami zapewne...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...

    Ostatnie komentarze