Jak jeść ostrygi?

    Zajadał się nimi Casanova i idąc w jego ślady spożywa je także wiele osób, które doceniają w ostrygach działanie afrodyzjakalne. Te owoce morza nie są daniem, do którego łatwo się przekonać, jednak ci, którzy dali mu szansę mogą być pewni, że jego spożywanie przyniesie im także profity dla zdrowia.

    Właściwości ostryg

    Ostrygi są od wieków symbolem luksusu, bo za ten rodzaj przekąski, trzeba słono zapłacić. Te owoce morza warte są jednak swojej ceny. Cechuje je bowiem wysoka wartość odżywcza. Ostrygi są cennym źródłem białka oraz niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i minerałów. Zawierają w swoim składzie sporo cynku, który zbawienie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci, a także solidną dawkę witaminy B12. Dodatkowo posiadają fosfor, wapń, jod i żelazo. Ich zaletą jest także to, że nie dostarczają zbyt wielu kalorii, a więc ich spożywanie podczas kolacji z ukochanym z pewnością nie zakończy się pojawieniem dodatkowych centymetrów w biodrach. Nie zawierają również szkodliwych tłuszczów i przyczyniają się do stopniowego obniżania poziomu cholesterolu. Ostrygi często wykorzystuje kuchnia śródziemnomorska, która uznawana jest za jedną ze zdrowszych metod odżywiania. Ostrygi nie bez powodu nazywane są przysmakiem o właściwościach wzmagających podniecenie. Ich spożywanie pobudza nie tylko erotyczne fantazje, ale także usprawnia produkcję testosteronu, co powoduje zwiększenie libido.

    Jak jeść ostrygi?

    Jeśli ktoś się zastanawia, jak podnieść libido powinien spożywać ostrygi na surowo. Jednak zanim się przystąpi do ich pałaszowania, trzeba na początek poznać metodę ich jedzenia, bo wbrew pozorom nie jest to taka prosta sztuka. Najpierw trzeba przebrnąć przez proces ich otwierania. Można to zrobić za pomocą krótkiego noża, wbijając go w spiczasty koniec ostrygi i poruszając ruchem wahadłowym. Po otwarciu warto ostrygi doprawić odrobiną soli, pieprzu oraz soku z cytryny. Dodatkowych walorów smakowych nabierają także, gdy doda się do nich sosu imbirowego czy przyrządzonego na bazie szalotki. Muszlę należy lekko przechylić i połknąć jej zawartość. Bardzo cenna jest zawarta w nich woda, która powinna być świeża i przejrzysta oraz cechować się morskim zapachem. Warto więc upewnić się, że ostryga jest świeża, zanim przystąpi się do jej jedzenia. Spożywanie na surowo tych owoców morza to nie jedyny pomysł na to, jak delektować się ich smakiem. Ostrygi można bowiem także gotować i serwować pod postacią zupy, smażyć na głębokim tłuszczu, marynować czy zapiekać w piekarniku. Jeśli chodzi o rodzaj trunku, który najlepiej będzie pasować do tego rodzaju przekąski, to dobrym rozwiązaniem jest wybór szampana lub białego wina. Ostrygi wyśmienicie smakują także z żytnim chlebem i masłem.
    Kupując je w sklepie warto zwrócić uwagę na to, czy ich muszle są szczelnie zamknięte. Jeśli tak nie jest, może to świadczyć o tym, że są stare i nieświeże. Skorupka powinna być wypukła z jednej strony. Ważny jest także sposób ich przechowywania. Powinny leżeć w chłodzie, najlepiej obłożone lodem. Po wstawieniu ich do lodówki, należy je przykryć wilgotną ściereczką, by nie powysychały.


     

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Witam...
    A czy suszone ostrygi mają takie same wartości odżywcze? Chodzi mi głównie o cynk...

    Najbardziej mi smakuja skropione cytryna I polane vinegar , kromka zytniego chleba z maslem.

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Skorzystajcie z propozycji pysznego śniadania, które dostarczy Wam niezbędnych składników na cały intensywny dzień i wyposaży Was w potężną dawkę energii. Owsianka z otrębami i jabłkami zapewne...

    Najczęściej czytane

    Późne lato i wczesna jesień sprzyjają sporządzaniu potraw z cukinii....
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Lubisz unikatowe gadżety? Otaczasz się przedmiotami, które są spójne z...
    Skorzystajcie z propozycji pysznego śniadania, które dostarczy Wam niezb...
    Ten pochodzący z Rzymu pyszny sos przez zawartość w swoim składzie mi...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Czasem na naszej pizzy lądują ekskluzywne dodatki i pieczołowicie...

    Ostatnie komentarze