Jak gotować krewetki?

     

    Ten rodzaj skorupiaków ma swoich zwolenników, jak i przeciwników. Owoce morza są charakterystycznym typem pokarmu i nie każdemu ich smak odpowiada. Warto jednak poznać kilka faktów na temat tych wodnych istot i zaznajomić się z tajnikami ich gotowania.
     
    Jak przygotować krewetki?
     
    Aby zachowały świeżość, musimy pamiętać o tym, żeby po zakupie przechowywać je w zamrażarce. Ich mięso bowiem bardzo szybo się psuje. Przed przystąpieniem do gotowania, krewetki należy opłukać w wodzie, a następnie usunąć z nich głowy i ogonki.
     
    Krewetki gotowane
     
    Aby nie straciły swoich właściwości i składników odżywczych należy je wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować około 4 minuty. Wyjmujemy je, kiedy staną się miękkie. Zbyt długie gotowanie może doprowadzić do tego, że będą zbyt suche i stracą swój smak. Można także dodać do wody sok z cytryny czy oregano, aby nabrały lepszego aromatu.
     
    Krewetki będą pasować zarówno do wiosennych sałatek, zapiekanek czy jako dodatek do pizzy. Możemy je także wkomponować z takie dania jak risotto, podawać jako przegryzkę do wina czy też zapiekać w cieście. Pamiętajcie, że ten rodzaj skorupiaka to także kulinarny afrodyzjak!
     
    A do jakich potrawy Wy dodajecie krewetki?

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    uwielbiam 'poprawiać' paelle na swój sposób np. dodaję zawszę dużo cukinii.. moim zdaniem zamiast mięsa z kurczaka lepsze są krewetki królewskie/tygrysie, polecam;)

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Orzeźwiające koktajle, których główną gwiazdą jest herbata, są wspaniałym pomysłem na ugoszczenie przyjaciół nie tylko w upalny dzień. Za pomocą kilku składników przygotować możesz kolorowe napoje...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...

    Ostatnie komentarze