Jak gotować krewetki?

     

    Ten rodzaj skorupiaków ma swoich zwolenników, jak i przeciwników. Owoce morza są charakterystycznym typem pokarmu i nie każdemu ich smak odpowiada. Warto jednak poznać kilka faktów na temat tych wodnych istot i zaznajomić się z tajnikami ich gotowania.
     
    Jak przygotować krewetki?
     
    Aby zachowały świeżość, musimy pamiętać o tym, żeby po zakupie przechowywać je w zamrażarce. Ich mięso bowiem bardzo szybo się psuje. Przed przystąpieniem do gotowania, krewetki należy opłukać w wodzie, a następnie usunąć z nich głowy i ogonki.
     
    Krewetki gotowane
     
    Aby nie straciły swoich właściwości i składników odżywczych należy je wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować około 4 minuty. Wyjmujemy je, kiedy staną się miękkie. Zbyt długie gotowanie może doprowadzić do tego, że będą zbyt suche i stracą swój smak. Można także dodać do wody sok z cytryny czy oregano, aby nabrały lepszego aromatu.
     
    Krewetki będą pasować zarówno do wiosennych sałatek, zapiekanek czy jako dodatek do pizzy. Możemy je także wkomponować z takie dania jak risotto, podawać jako przegryzkę do wina czy też zapiekać w cieście. Pamiętajcie, że ten rodzaj skorupiaka to także kulinarny afrodyzjak!
     
    A do jakich potrawy Wy dodajecie krewetki?

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    uwielbiam 'poprawiać' paelle na swój sposób np. dodaję zawszę dużo cukinii.. moim zdaniem zamiast mięsa z kurczaka lepsze są krewetki królewskie/tygrysie, polecam;)

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Chociaż na co dzień wiele z nas preferuje przepisy nowoczesne i niekonwencjonalne, w święta chętnie sięgamy po dania tradycyjne. Podczas wielkanocnego śniadania nie może bowiem zabraknąć białego...

    Najczęściej czytane

    W wigilijny wieczór musimy zadbać nie tylko o smaczne, świąteczne dania,...
    USB bekon
    Wszyscy wiemy, jak bardzo amerykanie kochają bekon. Jest to dla nich tak...
    Lubisz unikatowe gadżety? Otaczasz się przedmiotami, które są spójne z...
    Żadna potrawa nie jest skończona, dopóki jej odpowiednio nie doprawisz....
    Uciekający Pan Młody
      Tradycyjnie tort weselny wieńczy się figurką Młodej Pary, którą...
    Mówi się „przez żołądek do serca” i wiele w tym prawdy. Mężczy...
    Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Była ona pijana...
    Tradycja kuchni chińskiej jest bardzo długa i nawet największych znawców...
    FunkyLunch1
    Twoje dziecko marudzi, że znów do szkoły dostało kanapkę z serem i...
      Każdy kto jedzie do Torunia musi spróbować tamtejszych pierników, o...

    Ostatnie komentarze