Jak długo powinno się gotować jajka?

    Niektórzy uważają, że gotowanie jajek jest tak proste, jak ugotowanie wody. Często jednak okazuje się, że mamy problem z dokładnym określeniem, jak długo powinno się gotować jajko na miękko, jak długo na twardo i zazwyczaj wychodzi pomiędzy.

    Zacznijmy jednak od początku, czyli od sprawdzenia, czy jajko jest świeże. Zanurzamy je więc w zimnej wodzie. Jeśli tonie, to znaczy, że spokojnie można je wykorzystać, jeśli wypłynie na powierzchnię lepiej wyrzucić je do śmietnika.

    Przystąpmy więc do gotowania. Woda nie powinna mocno bulgotać, a tylko lekko drgać, więc nie przesadzajmy z ogniem. Ponoć już po jednej minucie jajko jest ugotowane na miękko. Jednak wtedy zarówno białko, jak i żółtko nie są jeszcze ścięte. Najlepiej poczekać 3 minuty. Wtedy białko będzie lekko ścięte, a żółtko całkowicie płynne.

    Po upływie ok. 4 minut białko będzie ścięte dość mocno, a żółtko zacznie się lekko ścinać. Po 5 minutach otrzymamy tzw. jaja mole. Białko będzie ścięte całkowicie, natomiast żółtko zetnie się tylko w połowie. Po 7-8 minutach powinniśmy otrzymać jajko na twardo. Nie powinniśmy jednak gotować jajek dłużej niż 10 minut, bo wtedy zaczną tracić swój smak i staną się gumowate. Może pojawić się także warstwa nalotu na żółtku.

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Najlepiej jajko wrzucić odrazu do wody, po zagotowaniu ustawić gaz tak by leciutko bombelkowało i poczekać 3 minuty 20 sekund :)

    Najlepiej jajko wrzucić odrazu do wody, po zagotowaniu ustawić gaz tak by leciutko bombelkowało i poczekać 3 minuty 20 sekund :)

    a na jakim ogniu ?

    Nie sprawdza się, ja gotuję jajka 2,5 minuty (kilka minut temu skończyłem je jeść ;] )
    przy takim czasie białko jest całkowicie ścięte a żółtko lekko
    z resztą dużo zależy też od samego jajka bo na 3 (niby podobne, wielkość ta sama, ale różny kolor skorupki) w każdym było trochę inaczej...
    radze samemu poeksperymentować

    Na miękko ja gotuję 2,5 minuty i jest perfekt :)

    a co jeśli jajko było w lodówce? Czy czas gotowania ma być taki sam jak jajka powiedzmy z komórki

    może jakaś informacja czy te jajka po sprawdzeniu ich świeżości wkładamy do gotującej się wody i dla niej podane są te czasy czy też do zimnej i liczymy czas od momentu zawrzenia wody?

    wszystko zależy od wielkości jajka - mniejszym wystarczy 2,20 - 2,30 min., a te naprawdę duże gotowałam ostatnio 2,50 min. i były idealne. przy tych ostatnich jeszcze 5-10 sek. dłużej i tez byłoby dobrze. Wniosek: żeby uzyskać jajka na miękko to gotować je nie dłużej niż 3 min.
    Oczywiście, po wyjęciu ich z lodówki wkładamy je do zimnej wody i dopiero gotujemy
    SMACZNEGO! :))

    a ja robie tak mały garnek/rondelek zalewam zimną wodą wkładam dwa, albo 3 jajka (więcej jak 4 się nie da) na małym palniku (gaz na maxa) od czasu gotowania czekam 45 do 50 sekund, gasze zalewam zimną wodą i gotowe są idealne

    ale jajca ;)

    Ja ostatnio gotowałem jajka 2 godziny i dalej były twarde...

    E tam. Jajko wkłada się do zimnej wody, przykrywa garek, zagotowuje wode i od zagotowania 2min. Jajko na mieko wychodzi nie zmiennie od rozmiaru.

    Wypróbuj - ugotować jajko, choć jeden raz, to się przekonasz.. Autor artykułu pisze o czasie od włożenia do zagotowanej (gotującej się) wody, a w komentarzach czasy są liczone raczej od włożenia do zimnej.

    a ja polecam automat do gotowania jajek. Kupiłem, bo zawsze miałem problem z ugotowaniem na miękko lub półtwardo. A taki jajowar ZAWSZE ugotuje dobrze. Rok go mam i nigdy mi nie zrobił niespodzianki.

    liczysz czas od zawrzenia wody tak jak jest podane 4 min na miekko , 5-6min mole 8 na twardo oczywiscie po zagotowaniu wody zmniejszasz ogien zeby tylko purkalo ;> proponuje dodac soli do wody mala lyzka wystarczy wtedy obieranie jest o wiele prostsze ale to juz chyba kazdy wie mozna dodac takze krople oleju. pozdrawiam

    liczysz czas od zawrzenia wody tak jak jest podane 4 min na miekko , 5-6min mole 8 na twardo oczywiscie po zagotowaniu wody zmniejszasz ogien zeby tylko purkalo ;> proponuje dodac soli do wody mala lyzka wystarczy wtedy obieranie jest o wiele prostsze ale to juz chyba kazdy wie mozna dodac takze krople oleju. pozdrawiam

    Hehehehe. Musicie poeksperymentowac. Wspomniane 3:20 sprawdza sie z wiekszoscią jajek(wielkosc ma znaczenie). Ostatnio gotuje 3:05, bo garnek zmienilem. Jajka musza byc zalane w calosci(no 4/5 to minimum). Naczynie musi miec mala pojemnosc cieplna i tak dobrane, aby ilosc wody byla jak najmniejsza. Gotowanie od "zera" czyli jajka na zimna wode i liczymy czas od "babelkowania" Daje to mniejsze ryzyko popekania skorupki. Aby wyniki byly powtarzalne:

    - jedno naczynie j/w (zmiana naczynia to zazwyczaj zmiana czasu)
    - jajka tej samej gramatury (najlepiej upatrzec sobie jakis dobry sklep)
    - dobry stoper
    - nie trzymamy jajek w wodzie (czas mija i odrazu zalewamy zimna)

    Jajka są wyjatkowo zdrowe i latwo przyswajalne. Trenujcie i smacznego :D

    Ja mam zawsze niezawodny sposób gotowania jajek na twardo.
    Jajka gotuję zawsze 10 min, począwszy od czasu zawrzenia wody ( jajka wrzucam od razu, do zimnej wody, dodaję sól i podgrzewam). Po zawrzeniu ustawiam grzanie tak, by woda nie wrzała zbyt mocno, ale jednak nadal następowało gotowanie. Po ugotowaniu natychmiast schładzam je zimną wodą. Dzięki temu nie powstaje tak nie lubiany czarny nalot na żółtku a jajka są zawsze ugotowane na twardo.

    no dokładnie , od kiedy liczymy czas i jaki duży garczek wykorzystujemy do gotowania ( pojemności na 3 jajka lub mniej ) bo logiczne że będzie więcej wody potrzebnej do zagotowania, a przez to dłuzszy czas ? :-)

    mam inny sposób, wkłądam jajka do zimniej wody i ustawiam na gotowaniewody, gdzy woda zaczyna bulgotać wyciągam jedno jajko i odcinam górnączęść wtedy wiem czy jeszcze chwile mamą sipopluskać czy już ok. :D /ps. wybaczcie za byki ale jest dziś sobota i dość puźno :D

    dzieki za porady zjadlem smaczne jajka mole :)

    po 5 minutach żółtko ścięte w połowie...? Z moich obserwacji wynika, że po 5 minutach jaja są ugotowane na twardo. Ostatnio gotowałam jajka i po 2 min (jajka były wrzucone do zimnej wody, ale liczę 2 min od czasu zagotowania się wody) białko było całkowicie ścięte a żółtko w połowie..

    Potwierdzam. Chociaż czas zależny jest w dużej mierze od wielkości jajka. Przeważnie trzymam od 2:30 do 3 minut. Wyjątkowo tylko 3:20 jak gotuję duże jajo.

    Jajka nie pękają, bo dodawanie soli sprawia ,że woda się utwardza.
    Jest gęściejsza niż zawartość jajka.

    Jest jeszcze jedna bardzo ważna sprawa o której wszyscy zapominają! Czyli ROZMIAR JAJKA. Bo rozmiary są od S do XL - a te małe potrzebują dużo mniej czasu niż duże. Jak korzystam z minutnika online

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Skorzystajcie z propozycji pysznego śniadania, które dostarczy Wam niezbędnych składników na cały intensywny dzień i wyposaży Was w potężną dawkę energii. Owsianka z otrębami i jabłkami zapewne...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...

    Ostatnie komentarze