Gotowanie kaszy

    Lekkostrawna i pełna cennych składników odżywczych. Taka jest kasza. I niezależnie od jej rodzaju nie powinno jej zabraknąć w naszej zdrowej diecie. Posiada one bowiem w swoim składzie błonnik, witaminy z grupy B oraz magnez. Jak ją gotować? Okazuje się, że nawet na tą prostą czynność istnieje sprawdzona recepta, do której warto się stosować.

    Jak gotować kaszę?
    1. Kasze należy wrzucić do wody dopiero wtedy, gdy nabierze ona właściwej temperatury wrzenia.
    2. Aby ziarenka się nie sklejały warto dodać do wody kilka kropel oleju lub oliwy z oliwek
    3. Kasza manna nie będzie się sklejać i tworzyć grudek, gdy przed wlaniem ją do wrzątku najpierw wymieszamy ją z niewielką ilością mleka
    4. Kasza gryczana dobrze ugotuje się ze szczyptą soli
    5. By kasza nie straciła swoich wartościowych składników, należy ją gotować pod przykryciem
    Regularne spożywanie kaszy reguluje trawienie, obniża poziom cholesterolu, wzmacnia układ krwionośny oraz zapobiega procesom starzenia. Polecana ona jest zwłaszcza osobom z problemami układu krwionośnego i zaburzeniami czynności jelit. Likwiduje wzdęcia i redukuje problemy żołądkowe.

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    wiem jak gotowac , ale to juz moje tajniki, moge tylko ugoscic panstwa

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      ja najczesciej jem z miesem :) ostatnio z szynka z serii bez e. tak, dziwne ale mi smakuje cos takiego :D

    • (5)

      a jakiej maki dodac?

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...