Golonka w piwie

    Choć warzywa i owoce powinny stanowić pokarmy, po które często sięgamy, to jednak wyłączne ich spożywanie nie jest dobre dla naszego zdrowia. Trudno też namówić zwolenników konkretnego jedzenia do jogurtów albo piersi kurczaka gotowanej na parze. Wybór bardziej kalorycznych dań jest jak najbardziej naturalny zwłaszcza wtedy, kiedy następuje znaczne ochłodzenie. Dobrze zatem wiedzieć, w jaki sposób można przyrządzić treściwe potrawy mięsne. Jednym z najbardziej reprezentatywnych dań zaliczanych do tej kategorii jest – golonka. To propozycja kulinarna ciesząca się uznaniem wśród niemal wszystkich mężczyzn. Właściwie przyrządzona może jednak zachwycić aromatem i smakiem niejednego zwolennika zdrowego stylu życia i lekkiego jedzenia. Wzbogać swoją wiedzę kulinarną i zobacz, jak można połączyć dwa ubóstwiane przez mężczyzn produkty, przyrządzając wytworną golonkę w piwie.

    Przepisy na golonkę

    Golonka to mięso cieszące się dość długą tradycją kulinarną. Istnieje hipoteza mówiąca o tym, że sposób jej przyrządzania został zaczerpnięty z kuchni naszych zachodnich sąsiadów Niemców. Podstawę tej potrawy stanowi część pozyskiwana z tuszy trzody chlewnej. To mięso dość tłuste i tuczące, ponieważ w 100 g mieści się niemal 300 kcal. Nie zwracają na to jednak uwagi wielbiciele pysznej golonki, którzy nie wyobrażają sobie bez niej życia. Kupiona porcja mięsa może być przyrządzana w różny sposób. Przepisy na golonkę przewidują przede wszystkim jej gotowanie lub pieczenie. Możemy się także spotkać z jej wersją peklowaną. Golonka wieprzowa może być także produktem, z jakiego z łatwością zrobimy mięsną galaretę. Istnieje pewien zestaw składników, które dość dobrze się z nią komponują. Wymienić tu należy przede wszystkim chrzan, kapustę kiszoną, groch, musztardę, jabłka czy włoszczyznę. Do tego elitarnego grona coraz częściej zaliczane jest (darzone wielkim zamiłowaniem przez mężczyzn) piwo. Zobacz, jak zaskoczyć swojego partnera konkretnym posiłkiem, i jak zrobić golonkę w piwie.

    Przepis na golonkę w piwie

    Do przygotowania pieczonej golonki w piwie potrzebujemy:

    • 1 dużą golonkę wieprzową,
    • 1 dużą cebulę,
    • 3 łyżki smalcu wieprzowego,
    • 0,5 l piwa jasnego,
    • sól,
    • pieprz,
    • tymianek,
    • 3 ząbki czosnku,
    • 2 liście laurowe,
    • ziarna jałowca.

    Krok 1
    Golonkę należy dokładnie umyć, oczyścić i osuszyć. Następnie należy natrzeć ją solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso na kilka godzin zostawiamy do przemacerowania w lodówce.

    Krok 2
    Golonkę po wyjęciu z lodówki należy odrobinę obsmażyć ze wszystkich stron na patelni ze smalcem. Kiedy zamkną się już pory w mięsie, można przełożyć je do naczynia żaroodpornego. Następnie należy podsmażyć obraną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz zalać patelnię piwem, oddając do niego czosnek, liście laurowe i ziarna jałowca. Tak powstałym wywarem powinno być zalane mięso.

    Krok 3
    Golonka w piwie powinna być pieczona pod przykryciem przez około 2 godziny w temperaturze 180° C. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości mięsa i może być krótszy lub dłuższy od wskazanego.

    Powodzenia!

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Lubię konkret!

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      ja najczesciej jem z miesem :) ostatnio z szynka z serii bez e. tak, dziwne ale mi smakuje cos takiego :D

    • (5)

      a jakiej maki dodac?

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...