Gołąbki z grzybami

    Trzeba uczciwie przyznać, że przepisy kulinarne pochodzące z nieraz bardzo odległych rejonów świata są dla nas niezwykle atrakcyjne. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ smakując jakieś potrawy po raz pierwszy, czujemy się jak małe dziecko dopiero rozpoczynające swoją przygodę ze światem zapachów i smaków. Przykładem ilustrującym takie zjawisko może być bardzo szerokie zamiłowanie do sushi bądź też kuchni marokańskiej. Obok kosztowania czegoś nowego lubimy natomiast wracać do smaków dzieciństwa. Zdarza się jednak, że nie potrafimy przyrządzać zrazów wieprzowych tak jak robiła to nasza babcia bądź lepić delikatnych pierogów z mięsem. Istnieje jednak pewien sposób na to, by odrobinę przybliżyć nam trochę odświeżone smaki dzieciństwa. Wystarczy znaleźć nieco urozmaicone przepisy kuchni polskiej i zabrać się do roboty. Jedną z tradycyjnych potraw są gołąbki. Jakie pomysły na nie możemy wykorzystać? Jak zrobić gołąbki z grzybami? Te i inne informacje znajdziesz w poniższym artykule.

    Pomysł na gołąbki

    Gołąbki w najbardziej klasycznym wydaniu są niczym innym jak mięsem mielonym z dodatkiem ryżu bądź kaszy, owiniętym w delikatne liście sałaty. Zwykle serwowane były w sosie własnym bądź z dodatkiem sosu pomidorowego. Jednak w bardzo prosty sposób można urozmaicić ich smak, a nawet uprościć sposób ich przyrządzania. Jednym z pomysłów jest przygotowanie gołąbków bez zawijania albo jarskich gołąbków. Decydując się na drugą z wymienionych propozycji, wystarczy mięso mielone i ryż zastąpić chociażby kaszą gryczaną. Poza tym z powodzeniem możemy wzbogacić smak tradycyjnych gołąbków, przyrządzając gołąbki z ryżem i pieczarkami. Grzyby jednak będą komponowały się znakomicie nie tylko w gołąbkach z pieczarkami i mięsem, lecz również w gołąbkach wegetariańskich z pieczarkami. Niektórzy, przygotowując się na wigilijną ucztę, przyrządzają gołąbki z kaszy gryczanej z grzybami. Danie to jest w pełni postne, a użycie leśnych grzybów sprawi, że będzie posiadało nie tylko znakomity aromat, lecz również niepowtarzalny smak. Jak przygotować tego typu potrawę?

    Przepis na gołąbki z pieczarkami

    Do zrealizowania przepisu na gołąbki z grzybami będziesz potrzebowała następujących składników:

    • 1 duża główka kapusty pekińskiej,
    • 1 woreczek kaszy gryczanej (albo 20 dag mięsa mielonego i 1/3 woreczka ryżu),
    • 2 jajka,
    • 40 dag pieczarek albo 20 g grzybów mrożonych,
    • włoszczyzna,
    • 1 cebula,
    • sól,
    • pieprz.

    Sposób przygotowania:

    Oddzielone od sałaty duże liście należy obgotować. W tym czasie gotujemy kaszę bądź ryż i pozostawiamy je do ostygnięcia. Pieczarki bądź grzyby leśne należy podsmażyć razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Kolejnym krokiem będzie wymieszanie kaszy bądź ryżu z mięsem z grzybami, dodanie do nich 2 jajek i połączenie wszystkich składników. Na liściach kapusty układamy farsz i zawijamy go. Gołąbki należy włożyć do brytfanny, dodać do nich wodę i włoszczyznę. Całość gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez około 70-80 minut. Na bazie bulionu warzywnego możemy następnie przygotować sos pomidorowy, dodając do niego koncentrat i łyżkę mąki.

    Smacznego!

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Boskie!

    ja zrobiłam z białą kapustą i było dobre!

    Mam wrażenie, że na zdjęciu są gołąbki z włoskiej kapusty. No chyba, że mnie wzrok myli albo niedawno wyhodowano kapustę pekińską o tak intensywnej ciemnozielonej barwie i unerwieniu liścia (fakturze) jak u kapusty włoskiej.

    Takich jeszcze nie jadłam.

    Z grzybami jeszcze nie próbowałam,

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Orzeźwiające koktajle, których główną gwiazdą jest herbata, są wspaniałym pomysłem na ugoszczenie przyjaciół nie tylko w upalny dzień. Za pomocą kilku składników przygotować możesz kolorowe napoje...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...

    • (2)

      Najbardziej mi smakuja skropione cytryna I polane vinegar , kromka zytniego chleba z maslem.