Gęś pieczona - dla całej rodziny

    Jak dawno temu jadłaś gęś? Już nie pamiętasz, prawda? A może warto przypomnieć sobie stare, dobre czasy. Przepis na pieczoną gęś wcale nie jest skomplikowany. Wprawdzie ptak musi dość długo przebywać w piekarniku, ale nakarmisz nim ośmioosobową rodzinę, więc chyba warto. Do świetny pomysł na świąteczny obiad.

    Przygotuj:

    • gęś
    • 3 garście soli
    • garść pieprzu
    • 2 garście majeranku
    • jabłka ze skórką

    1. Najpierw musisz zająć się gęsiną. Najlepiej jeśli przez kilka godzin będziesz ją moczyła w roztworze soli i wody.

    2. Po takim zabiegu nie musisz już nacierać gęsi solą, ale inne przyprawy są bardzo pożądane.

    3. Natrzyj więc mięso (od zewnątrz u od wewnątrz) majerankiem i pieprzem.

    4. Jałowiec powtykaj pod skórkę, a kilka ziaren wrzuć do środka.

    5. A teraz owoce, bo to będzie oczywiście pieczona gęś z jabłkami. Pokrój je na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i wypchaj nimi gęś.

    6. Zaszyj mięso lub zapnij je wykałaczkami.

    7. Włóż gęś do piekarnika i co jakiś czas polewaj ją wytopionym sosem.

    8. Gęś możesz piec w żeliwnej brytfannie. Najpierw nastaw piekarnik na maksymalną temperaturę, a po godzinie zmniejsz ją do 200 st. Piecz gęś godzinę na każdy kilogram. Smacznego!

    Więcej na temat gęsi znajdziesz na www.smacznages.jejkuchnia.pl/

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Już niedługo z naszych stołów znikną truskawki, by zrobić miejsce dla równie smacznych i zdrowych owoców, jakimi są jabłka. Nie powinniśmy długo rozpaczać po zakończeniu się truskawkowego sezonu i...

    Najczęściej czytane

    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Późne lato i wczesna jesień sprzyjają sporządzaniu potraw z cukinii....
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Już niedługo z naszych stołów znikną truskawki, by zrobić miejsce dla ró...
    Kurczak to jedna z najpopularniejszych propozycji obiadowych. Jest to...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym to nie pyszny obiad, ale pomysł na...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...

    Ostatnie komentarze