Farsz do kurczaka

    Na pewno nie raz zachwycałaś się zapachem pieczonego kurczaka roznoszącym się po okolicy, gdy głodna wracałaś z pracy i przysięgałaś sobie, że w następny weekend spróbujesz go przyrządzić samodzielnie w domu. Zwykle jednak okazuje się, że nie do końca wiemy, co zrobić, by był on naprawdę smaczny. Oczywiście ważną rolę odgrywa tutaj jakość samego mięsa, jednak liczy się także sposób jego przygotowania. Po pierwsze ważne są używane do niego składniki. Chodzi tu przede wszystkim o to, by wybrać odpowiednie zioła, ale także w umiejętny sposób zrobić pyszny farsz. Poświęć chwilę i przeczytaj poniższy artykuł, a zaczniesz tęsknić za zapachem domowego kurczaka. Dowiesz się z niego nie tylko, jakie farsze doskonale komponują się z omawianym mięsem, lecz także jak powinno wyglądać umieszczanie nadzienia w kurczaku, by był on naprawdę pyszny i apetycznie wyglądający. Poznaj kilka skutecznych trików i uczyń swoje życie łatwiejszym.

    Jak faszerować kurczaka?

    Faszerowanie kurczaka nie jest zadaniem trudnym dla tych, którzy wiedzą, w jaki sposób to robić. Kiedy natomiast zobaczymy leżące przed nami mięso, nie zawsze wiemy, jak sobie z nim poradzić. Na początku należy je umyć i oczyścić z resztek piór, które mogły zostać przeoczone. Następnie za pomocą pędzelka nacieramy kurczaka oliwą i wybranymi przyprawami. Najlepiej sprawdza się tutaj sól i świeżo zmielony pieprz. Jednak możesz wykorzystać także inne przyprawy, jak czosnek albo zioła. Następnym krokiem jest włożenie farszu do środka kurczaka. Potem wystarczy już tylko zaszyć dziurkę albo też spiąć ją wykałaczkami, by w trakcie pieczenia farsz nie wypłynął. Teraz pozostaje nam już tylko upiec mięso na złocisty kolor w piekarniku albo na ruszcie. Różne farsze do kurczaka możemy także wykorzystać do zrobienia roladek z piersi kurczaka. Wystarczy, że wybrany farsz do drobiu włożysz do ich środka, a następnie zwiniesz w rulon, który zepniesz wykałaczkami, podobnie jak kurczaka pieczonego w całości. Możesz je podsmażyć po obtoczeniu w mące, a później upiec w sosie. Po dowiedzeniu się, jak faszerować kurczaka, należy zapoznać się z propozycjami różnych farszów.

    Nadzienie do kurczaka

    Jednym z pomysłów na nadzienie do kurczaka jest zrobienie go z jabłek. I chociaż zazwyczaj kojarzą się nam one z pieczoną kaczką, to jednak równie dobrze smakują z omawianym rodzajem mięsa. Wystarczy, że do środka włożysz 3-4 surowe i obrane jabłka pokrojone w paski. Warto do kurczaka dodać także odrobinę majeranku.

    Nadzieniem do kurczaka pieczonego może być także inne mięso. Ciekawym pomysłem jest wykorzystanie do tego celu wątróbki drobiowej. Wystarczy, że namoczysz wątróbkę w mleku, a później zmielisz ją, dodając bułkę tartą oraz wybrane przyprawy.

    Dla wielbicieli owoców idealną propozycją jest kurczak faszerowany pomarańczami. Wystarczy tylko, że do środka mięsa włożysz obrane i oczyszczone kawałki pomarańczy razem z rozmarynem, a na wierzch położysz odrobinę suszonych skórek i polejesz całość sokiem.

    Kolejną propozycją jest kurczak z kuskusem. Zanim farsz trafi do wnętrza, należy kaszę ugotować na bulionie drobiowym, a później dodać do niej namoczone rodzynki.

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Kurczak z rodzynkami i curry- pychota Polecam!

    Moja babcia robiła kurczaka z gruszkami- pyszny!

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      ja najczesciej jem z miesem :) ostatnio z szynka z serii bez e. tak, dziwne ale mi smakuje cos takiego :D

    • (5)

      a jakiej maki dodac?

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...