Dziczyzna na 5 sposobów

     
    Jeśli ktoś z Was miał okazję spróbować mięsa z dziczyzny, na pewno dobrze wie, że walory smakowe tego mięsa są nie do opisania i zdecydowanie wygrywają z tradycyjnym mięsem drobiowym, czy wołowym. Dobrą wiadomością dla wszystkich osób dbających o linię jest także fakt, że mięso z dziczyzny ma o wiele mniej tłuszczu, a co za tym idzie kalorii, więc delektując się jego smakiem, nie musimy być zaniepokojeni, o dodatkowe centymetry tu i ówdzie. Dziś ( dla myśliwych i nie tylko) przedstawiamy pięć sposobów na przygotowanie tego mięsa.

    Pieczenie w folii aluminiowej – folię smarujemy od wewnątrz masłem lub dodajemy plasterki słoniny, po czym układamy mięso (może być z farszem) i posypujemy przyprawami, a następnie zawijamy, jednak niezbyt ciasno. Całość pieczemy w piekarniku o temperaturze ok. 200 stopni, a w końcowym etapie pieczenia zdejmujemy folię, by skórka mięsa się zarumieniła.
     
    W piekarniku – najlepiej piec duże części jak np. udziec, całe zające i ptactwo. Mięso umieszczamy w odpowiednim naczyniu wcześniej posmarowanym masłem i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 220 stopni, polewając sosem, a w końcowym etapie dodajemy warzywa i przyprawy.
     
    Na rożnie – wcześniej należy mięso polać olejem, by nie traciło wilgotności. Tu także najlepiej sprawdzają się duże kawałki mięsa, lub całych ptaków.
     
    Smażenie na patelni – najlepiej w niewielkiej ilości tłuszczu na dużym ogniu. Dla smaku można polać np. czerwonym winem. Z zawiesiny powstałej po smażeniu przyrządza się sos dodając śmietanę i np. owoce.
     
    Duszenie – wybór mięsa jest dowolny, warto jednak podzielić je wcześniej na małe kawałki. Najpierw marynujemy je przez 2 dni, wyjmujemy z zalewy i wycieramy papierowym ręcznikiem. Następnie obsmażamy ze wszystkich stron, po dodaniu zalewy dodajemy dla smaku jarzyny, wino i zioła, i doprowadzamy do wrzenia, często polewając sosem. Duszenie powinno trwać do momentu, aż mięso będzie miękkie.
     
     
    Smacznego!
     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Skorzystajcie z propozycji pysznego śniadania, które dostarczy Wam niezbędnych składników na cały intensywny dzień i wyposaży Was w potężną dawkę energii. Owsianka z otrębami i jabłkami zapewne...

    Najczęściej czytane

    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Późne lato i wczesna jesień sprzyjają sporządzaniu potraw z cukinii....
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Lubisz unikatowe gadżety? Otaczasz się przedmiotami, które są spójne z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Skorzystajcie z propozycji pysznego śniadania, które dostarczy Wam niezb...
    Ten pochodzący z Rzymu pyszny sos przez zawartość w swoim składzie mi...
    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Czasem na naszej pizzy lądują ekskluzywne dodatki i pieczołowicie...

    Ostatnie komentarze