Dieta ryżowa

    Metoda odchudzania oparta na spożywaniu dużej ilości ryżu to świetny sposób na gruntowne oczyszczenie organizmu z toksyn. Dietę tę polecają specjaliści medycyny naturalnej. Sprawia ona, że mimo uczucia sytości, sylwetka stopniowo staje się coraz bardziej zgrabna. Jakie działanie ma ona na organizm i o czym warto pamiętać decydując się na jej przeprowadzenie?

    Dieta ryżowa na odchudzanie

    Ten rodzaj diety to doskonały sposób na poprawienie trawienia, co z kolei znacznie ułatwia odchudzanie. Dostarcza ona niewiele kalorii, a przy tym jej zaletą jest to, że zapewnia uczucie sytości, więc po jej zakończeniu ryzyko pojawienia się efektu jojo jest naprawdę minimalne. Ryż jest cennym źródłem potasu, a do tego zawiera mało sodu, a więc przyczynia się do szybszego usuwania nadmiaru wody z organizmu. Skutkiem wzmożonego spożywania produktów zbożowych jest poprawa perystaltyki jelit, odtłuszczenie wątroby, a także przyrost sił witalnych. Ryż w odróżnieniu od tuczących i ciężkostrawnych ziemniaków serwowanych często do dań obiadowych, nie powoduje uczucia pełności i ospałości, więc po spożyciu takiego posiłku nie traci się chęci do działania. Ponadto zawiera on błonnik, który zmusza organizm do pozbywania się złogów pokarmowych, a to z kolei zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy. Warto wiedzieć, że ta metoda odchudzania pomaga także w leczeniu zmian skórnych. Trzeba jednak pamiętać o tym, że przeprowadzenie tej diety, ze względu na małe zróżnicowanie składników odżywczych nie powinno trwać zbyt długo. Rozsądne odchudzanie powinno zakończyć się w przeciągu 12 dni. W przeciwnym razie można narazić organizm na niedobory witaminy B1. Efekty diety są jednak ekspresowe, bo w ciągu tygodnia można stracić nawet 3 kilogramy!

    Dzienny jadłospis w diecie ryżowej

    Jak powinno wyglądać menu diety ryżowej? Właściwie ułożony jadłospis powinien zawierać nie więcej niż 1000 kalorii. Podstawą tej diety jest to, iż spożywany ryż należy jeść zaraz po przygotowaniu. Nie wolno zatem gotować ziaren, a następnie przetrzymywać ich w lodówce przez kilka dni, wkomponowując co jakiś czas do posiłków. Można je użyć tylko raz! Generalna zasada mówi o tym, że przygotowane na bazie ziaren posiłki powinny być spożywane w 5-6 małych porcjach. Ponadto do ich przyrządzenia nie wolno używać tłuszczu. Zakazane jest zatem smażenie na patelni. Co ważne, można stosować takie rodzaje ryżu, jakie odpowiadają nam najbardziej. Polecany jest jednak zwłaszcza ten brązowy, bo jest najzdrowszy. Jeśli chodzi o urozmaicanie potraw, to świetnie sprawdzą się wszelkiego rodzaju kiełki czy zioła, którym można posypać ryż, a także orzechy czy ziarna słonecznika. Można także dodawać natkę pietruszki, koperek czy tymianek. Ważna uwaga: do każdego posiłku można stosować tylko jeden dodatek! Mogą to być zatem wybrane owoce (np. jabłko zapiekane z cynamonem), warzywa czy np. jogurt.
     
    W diecie ryżowej bardzo ważne jest picie dużej ilości płynów, aby przyspieszyć przemianę materii i wspomóc oczyszczanie organizmu z toksyn. Optymalna ilość to około 3 litry dziennie. Do tego zaleca się włączyć też napary ziołowe oraz zdrowe herbaty, np. zieloną czy czerwoną.

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    MOTTO: Ryż, to KONIECZNOŚĆ !! *****

    IRL KRAKÓW:
    Ryż, biały lub brązowy, podnosi poziom cukru o ok. 18-20% wzrostu po spożyciu, a więc wyjątkowo NISKO, max. po ok. 60 min. czyli nie od razu, i wchłania się DŁUGO !! Kasza jaglana zawiera skrobię, ryż też, a mimo to kasza wchłania się już po 15 minutach, tj. mamy ten największy wzrost, a w ryżu po 60 minutach. Są to tzw. NISKIE węglowodany, tj. do 26% wzrostu.

    WSKAZANIA TE MOŻNA I TRZEBA ZWERYFIKOWAĆ, RÓWNIEŻ UWIARYGODNIĆ:
    W trosce o własne zdrowie i Ew. wyniki sportowe. Każdy kto zechce, może sobie te wzrosty sprawdzić własnym glukometrem i nie jest to trudne !! Wobec tego ryż powinien być jako produkt żywieniowy; ZALECANY lub DOZWOLONY. Odnośnie konsumpcji to ostatnie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego.

    PUENTA:
    RYŻ biały to produkt najwyższej wartości odżywczej, a więc biologiczne REALIA !! *****

    Dawno,jako cukrzyk, odrzuciłem ryż biały. Obecnie próbuję ryż brązowy. Zobaczę co wyjdzie.

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Już niedługo z naszych stołów znikną truskawki, by zrobić miejsce dla równie smacznych i zdrowych owoców, jakimi są jabłka. Nie powinniśmy długo rozpaczać po zakończeniu się truskawkowego sezonu i...

    Najczęściej czytane

    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Późne lato i wczesna jesień sprzyjają sporządzaniu potraw z cukinii....
    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym to nie pyszny obiad, ale pomysł na...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Kurczak to jedna z najpopularniejszych propozycji obiadowych. Jest to...
    Skorzystajcie z propozycji pysznego śniadania, które dostarczy Wam niezb...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...

    Ostatnie komentarze