Dania jednogarnkowe

    Zdecydowana większość z nas woli rozkoszować się smakiem podanych potraw, niż tracić czas i energię na ich przygotowywanie. Sztuka kulinarna wbrew panującym poglądom nie zawsze jest łatwa i przyjemna do opanowywania. Wie o tym każdy, kto choć raz starał się przyrządzić smaczny i wykwintny posiłek, a dobre chęci kończyły się koniecznością wyrzucenia niejadalnego dania. Dla tych, którzy dopiero rozpoczynają przygodę z kuchnią albo nie mają ochoty lub czasu poświęcać wielu godzin na gotowanie, z pomocą przychodzą dania jednogarnkowe.

    Potrawy jednogarnkowe

    Potrawy jednogarnkowe nie raz pomagały wielu osobom wyjść z opałów. Kiedy zaproszeni goście mają przyjść za pół godziny albo niespodziewanie odwiedza nas stary przyjaciel, nieoceniona jest znajomość przepisu na szybkie danie jednogarnkowe. Czym ono właściwie jest? Mówiąc o tego typu potrawach, należy zwrócić uwagę na dwie charakterystyczne cechy. Po pierwsze, przepisy jednogarnkowe, jak sama nazwa wskazuje, gotowane są w jednym naczyniu, co z kolei powoduje, że nie nie musimy spędzać wielu minut na zmywaniu i sprzątaniu po przyrządzaniu potrawy. Oprócz tego dania jednogarnkowe świetnie sprawdzają się w czasie wakacyjnego wypoczynku, bo przecież nikt z nas nie zabiera ze sobą na urlop całego wyposażenia kuchennego. Po drugie, potrawy gotowane w jednym garnku są z reguły proste w przyrządzaniu, ponieważ w trakcie ich robienia nie musimy wykonywać wielu czynności jednocześnie i kontrolować produktów gotowanych, smażonych lub też pieczonych w innych naczyniach. Oprócz tego często spotkać można się z tanimi daniami jednogarnkowymi. Wskazana cecha nie zawsze odnosi się do przyrządzanych w jednym garnku potraw, jednakże nie sposób nie zgodzić się, że część z nich wykonuje się z niedrogich, choć smacznych produktów. Znamienna jest również szybkość robienia tego typu potraw. Z łatwością można także dodać do nich jedzenie, które znajdziemy w lodówce, a które w najbliższym czasie powinno być spożyte. Jedyną wadą dań jednogarnkowych jest to, że nie zawsze zachwycają nas swoim wyglądem, ale już ozdobienie ich świeżym koprem, pietruszką albo dodanie odrobiny zmielonej papryki, wyraźnie czyni je bardziej apetycznymi. Nie trać zatem okazji i już teraz poznaj kilka przepisów na dania jednogarnkowe.

    Przepisy na dania jednogarnkowe

    Istnieje pewna grupa produktów, które świetnie sprawdzają się w daniach jednogarnkowych. Pierwszym z nich jest makaron. Łatwą i smaczną propozycją jest podanie go wraz z wiosennymi warzywami albo szpinakiem i śmietaną. Wystarczy ugotować w garnku makaron z dodatkiem mniejszej ilości wody, cały czas mieszając, a kiedy zacznie robić się miękki, dodać do niego mrożony szpinak, dwa ząbki czosnku, sól i pieprz. Na koniec można wzbogacić jego smak, doprawiając go śmietaną, a kiedy znajdzie się już na talerzu, można posypać go niewielką ilością startego żółtego sera.

    Dobrze znaną potrawa jednogarnkową jest fasolka po bretońsku. Fasola to kolejny produkt, na podstawie którego możemy przyrządzić smaczne i sycące dania. Biała fasola świetnie sprawdza się w zestawieniu z wędzonym boczkiem. Wystarczy zalać ją wodą dzień wcześniej, by nazajutrz zagotować wraz z dodatkiem marchewki i pietruszki. Następnie należy pokroić w kostkę mięso i dodać do wywaru. Potrawę doprawia się tymiankiem, solą i pieprzem. Jeżeli chcemy, aby danie było jeszcze bardziej gęste i sycące, możemy dodać do niego odrobinę mąki.

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Wszystkie moje dania są jednogarnkowe:)

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Orzeźwiające koktajle, których główną gwiazdą jest herbata, są wspaniałym pomysłem na ugoszczenie przyjaciół nie tylko w upalny dzień. Za pomocą kilku składników przygotować możesz kolorowe napoje...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...

    • (2)

      Najbardziej mi smakuja skropione cytryna I polane vinegar , kromka zytniego chleba z maslem.