Czernina z kaczki - dla widzów o mocnych nerwach

    Czernina z kaczki - niby po prostu zupa, ale składniki nie wszystkich zachęcają. Są jednak osoby, które takie krwiste dania uwielbiają. Warto próbować nowych smaków i być nieco szalonym nawet w kuchni. Przygotowanie tej potrawy na pewno świadczy o mocnych nerwach i nienagannej pracy żołądka. Nie oszukujmy się, delikatniejsze osoby nie będą w stanie tego przełknąć.

    Przygotuj:

    • pół litra świeżej krwi z kaczki
    • nóżki skrzydełka i podroby z kaczki
    • 2 marchewki
    • pietruszkę
    • pora
    • seler
    • 10 dag suszonych śliwek
    • łyżkę rodzynek
    • łyżeczkę cukru
    • sok z jednej cytryny
    • po 5 ziarenek jałowca i ziela angielskiego
    • łyżkę masła
    • łyżeczkę soli
    • łyżeczkę mąki

    1. Najpierw gotowanie rosołu. Zrób go z podrobów, nóżek, skrzydełek i włoszczyzny.

    2. Kiedy bulion będzie gotowy, wsyp śliwki, rodzynki i przypraw zupę czerninę.

    3. Wlej teraz do naczynia krew, dodaj sok z cytryny oraz sól. Ubij krew, bo w przeciwnym razie skrzepnie.

    4. Czernina – przepis to nie lada wyzwanie, prawda? Przecedź teraz rosół. Wyjmij też rodzynki oraz śliwki i przetrzyj je przez sitko. Wrzuć do bulionu i wystudź go.

    5. Czernina jest już prawie gotowa, ale wciąż jeszcze nie ma w niej najważniejszego składnika. Wlej kilka łyżek rosołu do krwi i dobrze wymieszaj.

    6. Zapraw bulion zasmażką z masła i mąki, wlej krew, wymieszaj i zagotuj. Dopraw zupę z kaczki sokiem z cytryny.

    7. Zupa z krwi najlepiej smakuje z grubym makaronem i pokrojonymi podrobami.

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Oliwko! Nie masz pojęcia o przygotowaniu czerniny! Skąd wzięłaś 0,5 krwi - to trzeba zabić ze 3 lub 4 kaczki. Gdy ją przyprawiasz jak już masz rosół to już dawno jest skrzepnięta - do wyrzucenia, przyprawia się ją octem bezpośrednio po zabiciu kaczki.

    zgadzam się - wystarczy 100-150g krwi i do świeżej krwi należy dodać octu. Osobiście kupuję już zaprawioną i zamrożoną.
    Acha i dlaczego o mocnych nerwach? - w tytule.... - czyż nie jemy kaszanki czy też ciemnego salcesonu - tam przecież też jest krew i to świńska! :-)
    Ogólnie - jak dla mnie królowa zup - mogę jeść ją codziennie! I polecam prawdziwym smakoszom!
    Pozdr.

    Zgadzam sie z poprzednikiem to zupa wykwintna i bardzo smaczna i nie rozumiem kto pisal , ze to posilek dla osob z mocnymi nerwami? jakis niedouczony !

    i jeszcze nie z makaronem tylko z kluskami ziemniaczanymi

    gdzie można kupić krew z kaczki w warszawie

    Witam wszystkich smakoszy czerniny;)jak widać każdy ma inny sposób na tą zupkę;)dla mnie najlepsza jest z dodatkiem cząbru i kluskami szarymi z ziemniaków;)lub makaron krajanka własnej produkcji;)oczywiście zakroszona tłuszczem zebranym wczesniej;)najlepsza jest na drugi dzień;)pozdrowionka;)

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Chociaż na co dzień wiele z nas preferuje przepisy nowoczesne i niekonwencjonalne, w święta chętnie sięgamy po dania tradycyjne. Podczas wielkanocnego śniadania nie może bowiem zabraknąć białego...

    Najczęściej czytane

    W wigilijny wieczór musimy zadbać nie tylko o smaczne, świąteczne dania,...
    USB bekon
    Wszyscy wiemy, jak bardzo amerykanie kochają bekon. Jest to dla nich tak...
    Lubisz unikatowe gadżety? Otaczasz się przedmiotami, które są spójne z...
    Żadna potrawa nie jest skończona, dopóki jej odpowiednio nie doprawisz....
    Uciekający Pan Młody
      Tradycyjnie tort weselny wieńczy się figurką Młodej Pary, którą...
    Mówi się „przez żołądek do serca” i wiele w tym prawdy. Mężczy...
    FunkyLunch1
    Twoje dziecko marudzi, że znów do szkoły dostało kanapkę z serem i...
    Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Była ona pijana...
    Tradycja kuchni chińskiej jest bardzo długa i nawet największych znawców...
      Każdy kto jedzie do Torunia musi spróbować tamtejszych pierników, o...

    Ostatnie komentarze