Cukierki krówki

    Słodkie, mleczne, pyszne, ciągnące się i niezastąpione – to cechy, jakie każdy z nas wskazałby, charakteryzując ulubione cukierki z dzieciństwa. Często staramy się wrócić pamięcią do błogiego czasu, gdy nie trapiły nas dorosłe kłopoty, a największym problemem było dotarcie do szafki, w której przechowywano wspaniałe cukierki typu krówki. Zdarza się, że kupujemy gotowe słodycze, lecz ich smak i konsystencja nie w pełni nas zadowalają. Zobacz, jak samodzielnie zrobić cukierki krówki w domu, by zapoznać swoje dziecko z przepysznym poczęstunkiem.

    Jedzenie słodyczy

    Miejsce słodyczy w diecie nie powinno zajmować głównego miejsca. Często słyszy się, że ich jedzenie powoduje próchnicę i przynosi duży wzrost wagi. Podobnie, jak ma to miejsce z każdym produktem spożywczym, cukierki mleczne powinny być spożywane w rozsądnych ilościach. Słodycze nie powinny stanowić dania głównego, ponieważ nie dostarczają organizmowi potrzebnych mu substancji odżywczych, przez co określa się je mianem pustych kalorii. Zanim całkowicie wykluczy się je z diety, należy zdać sobie sprawę, z czego powinniśmy zrezygnować, aby od czasu do czasu zjeść pysznego cukierka. Otóż jedna krówka dostarcza około 60 kcal, co równa się półtorej łyżeczki cukru. Jeśli zatem uwielbiasz słodycze i nie możesz się bez nich obejść, to zamiast słodzenia kawy lub herbaty, zjedz dziennie jedną krówkę. Dzięki rozważnemu jedzeniu słodyczy nie tylko nie przybierzemy na wadze, ale w znacznym stopniu poprawi się nasze samopoczucie. Cukierek krówka przeniesie nas bowiem do mitycznego dzieciństwa i będzie zasłużoną przyjemnością po ciężkim dniu spędzonym w pracy. W trakcie kontrolowanego spożywania krówek nie musimy także obawiać się o zdrowie naszych zębów, które podobnie jak po każdym innym posiłku, powinny zostać oczyszczone z resztek jedzenia.

    Cukierki krówki wytwarzane są w Polsce od lat 60. XX wieku. Obecnie wiele przedsiębiorstw z różnym powodzeniem zajęło się ich produkcją. Nie czekaj, aż uda ci się natrafić na prawdziwy smak z dzieciństwa i już teraz zobacz, jak zrobić krówki ciągutki w domu.

    Jak się robi krówki?

    Każdy prawdziwy koneser cukierków mlecznych wie, że ich konsystencja zależna jest od czasu przechowywania. Dopiero co przyrządzone słodycze są wyjątkowo ciągliwe. Po pewnym okresie mamy do czynienia ze zjawiskiem krystalizacji cukru, dlatego też krówki stają się z zewnątrz kruche, by ostatecznie całkowicie utracić swoją elastyczność. Wiedząc o tym, wydłużając lub skracając czas przechowywania, możesz sprawić, że samodzielnie przyrządzone słodycze całkowicie spełnią twoje oczekiwania.

    Jeżeli chcesz samodzielnie wykonać cukierki krówki należy przygotować:

    • 250 ml mleka,
    • 1 łyżkę masła,
    • 250 g cukru białego.

    Mleko razem z masłem należy zagotować i stopniowo dodawać do nich cukier, który z czasem zacznie się krystalizować, aż masa uzyska brązowy kolor.

    Otrzymana masa powinna zostać przelana do kwadratowego naczynia i zajmować około 1-1,5 cm jego wysokości. Po ostygnięciu masę należy pokroić w prostokąty przypominające kształty cukierków i pozawijać je w kolorowe papierki. Można je spożywać od razu lub wtedy, gdy znajdujący się w nich cukier ulegnie krystalizacji.

    Smacznego!

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    heh mniamam

    zrobiłam tak jak tu napisano ale się nie udało ; //

    zrobiłam ale wyszło bardziej mleczko zagęszczone ale i to dobre :D

    Mi wyszły ale trzeba bardzo długo gotować ;)

    Podstawą jest, aby gotować na bardzo maleńkim ogniu, pod koniec, jak zacznie brązowieć, cały czas mieszać. Robię takie od wieków :-)

    no nie wyszło :(

    Mi wyszły :]

    Podpowiedział mi soczek i mi wyszło.

    "Mleko razem z masłem należy zagotować i stopniowo dodawać do nich cukier, który z czasem zacznie się krystalizować, aż masa uzyska brązowy kolor." cukier podczas gotowania nie krystalizuje dając brązowy kolor...

    nie czepiaj się.

    ile ma to sie gotowac bo juz to gotuje z 15 minut i tylko taki zółty kolor , :/ i co chwile wykipia masakra
    Jak narazie nie polecam :/

    Pascal

    Wlasnie robilam. Wyszly super:) trzeba dlugo gotowac na malym ogniu. Pod koniec sie troche przypala ale to chyba normalne. Pyszne:)

    ile się je gotuje

    i w naczyniu o grubym dnie
    pozdrawiam smakoszy krówek domowych

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Orzeźwiające koktajle, których główną gwiazdą jest herbata, są wspaniałym pomysłem na ugoszczenie przyjaciół nie tylko w upalny dzień. Za pomocą kilku składników przygotować możesz kolorowe napoje...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...

    • (2)

      Najbardziej mi smakuja skropione cytryna I polane vinegar , kromka zytniego chleba z maslem.