Co wiesz o brukselce?

    warzywa i owoce, które smakują najlepiej, gdy jest na nie sezon. Truskawki, melony, arbuzy, pomarańcze, fasolka, bób, pomidory, ogórki i tak dalej. I nie ma co ukrywać, letnie dodatki są przepyszne. Ale istnieją też takie warzywa, które można jeść przez cały rok. Mowa oczywiście o tradycyjnych ziemniakach, kalafiorze czy kapuście. Jest jednak jeszcze jedno warzywo – może nie zawsze doceniane – bogate w błonnik, witaminę K i C, zielone, o specyficznym zapachu. Drogie panie: brukselka.

    Właściwości brukselki

    Kapusta brukselska, czyli tzw. brukselka należy do licznej rodziny kapustowatych. Ta dwuletnia roślina wywodzi się z Belgii, gdzie uprawia się ją już od kilku wieków, a jej nazwa wiąże się oczywiście ze stolicą kraju. Warzywo powstało na skutek skrzyżowania jarmużu z kapustą głowiastą. Dzięki wartościom odżywczym, w połączeniu z niską kalorycznością, stała się stałym elementem naszej kuchni. To bogate źródło błonnika i soli mineralnych. Zawiera takie mikroelementy, jak cynk, mangan, fosfor, sód, wapń, potas, żelazo, miedź oraz wiele witamin, w tym witaminy z grupy B oraz witaminę E, H, K i C. Poza tym, zawiera ona beta karoten i kwas foliowy, który szczególną rolę odgrywa w diecie kobiet ciężarnych. Dzięki wysokiej zawartości witaminy B1 szczególnie korzystnie wpływa na układ nerwowy człowieka. Ponadto, spośród wszystkich warzyw kapustnych, właśnie brukselka dostarcza organizmowi najwięcej białka. Warzywo to jest świetnym dodatkiem do zup i wspaniale komponuje się z grzybami i z serem. Jeżeli smak brukselki, bądź jej aromat są zbyt wyraźne, podczas gotowania wystarczy dodać do wody nieco cynamonu, który skutecznie złagodzi i smak i zapach warzywa. Nie powinno się podawać jej dzieciom do 7. miesiąca życia ani osobom cierpiącym na zaburzenia jelitowe, bo działa wzdymająco.

    Brukselka w kuchni

    Oto kilka przepisów na różne dania z brukselką:

    Brukselka z serem – przystawka

    Składniki:
    1 sos pomidorowy, 
    600 g brukselki,
    3 łyżki masła,
    1 łyżeczka soli,
    5 łyżek tartego żółtego sera,
    2 łyżki natki pietruszki lub koperku.

    Przygotowanie:
    Brukselkę oczyścić i umyć, a następnie ugotować w lekko osolonej wodzie tak, aby się nie rozgotowała (około 10-15 minut) i odcedzić. Przygotować sos pomidorowy według przepisu na opakowaniu. Odcedzoną brukselkę przełożyć na patelnię o wysokich brzegach, dodać 3 łyżki masła, zalać przygotowanym sosem, przez krótki czas prażyć pod przykryciem, a następnie podsypać tartym serem. Smażyć na małym ogniu, dopóki ser się nie rozpuści. Danie podawać na gorąco. Przed podaniem posypać drobniutko posiekaną natką pietruszki lub świeżym koperkiem.

    Brukselka z grzankami – zupa

    Składniki:
    2 kostki rosołowe z kury z pietruszką i lubczykiem,
    4 łyżki oliwy ,
    1 średni por pokrojony w talarki, 
    300 g brukselki oczyszczonej i pokrojonej w ćwiartki, 
    150 ml śmietanki 36%, 
    3 średnie ziemniaki, obrane, ugotowane i pokrojone w kostkę, 
    2 jajka na twardo, starte na tarce, 
    1 minikostka przyprawowa smażona cebula,
    2 duże grzanki z pieczywa wiejskiego pokrojone w paski, 
    sól, pieprz.

    Przygotowanie:
    Zagotuj 1,5 litra wody, wrzuć kostki rosołowe. Wymieszaj trzepaczką i gotuj minutę. W dużym garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć na gorącą oliwę pory i brukselkę, podsmażaj 4 minuty. Zalej warzywa bulionem i gotuj 10 minut (bez przykrycia, żeby brukselka nie straciła koloru). Wlej do zupy śmietankę, wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut. Dodaj ziemniaki i jajka. Wkrusz minikostkę przyprawową. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku. Grzanki porwij na mniejsze kawałki. Część z nich wsyp na dno wazy (lub talerzy), a pozostałymi posyp zupę z wierzchu.

    Zapiekanka z brukselką – danie główne

    Składniki:
    1 kg brukselki, ugotowanej na półtwardo,
    40 dag ziemniaków, ugotowanych na półtwardo, pokrojonych w kawałki,
    2 cebule, pokrojone w ósemki,
    20 dag kiełbasy, pokrojonej w plastry,
    150 ml bulionu warzywnego z kostki,
    300 ml gęstej śmietany,
    3 łyżki mąki,
    3 łyżki masła,
    10 dag ostrego żółtego sera, startego,
    sól, pieprz,

    Przygotowanie:
    Aby przygotować pyszną zapiekankę z brukselką, należy warzywa i kiełbasę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozrobić z bulionem i śmietaną, dodać ser, przyprawić solą i pieprzem i podgrzewać, aż sos będzie gęsty. Warzywa zalać sosem i zapiekać około 15 minut w piekarniku w temperaturze 220° C.

    Brukselka z czosnkiem i bułką tartą – dodatek

    Składniki:
    50 dag brukselki,
    3 ząbki czosnku (zmiażdżone),
    4 łyżki bułki tartej,
    4 łyżki masła,
    1 łyżka oleju,
    ziarenka smaku.
    sól.

    Przygotowanie:
    Aby przygotować pyszną brukselkę z czosnkiem i bułką tartą, należy brukselkę ugotować w wodzie z dodatkiem ziarenek, odcedzić. Na patelni rozgrzać masło z olejem, dodać czosnek, bułkę tartą, odrobinę soli, podsmażyć chwilę, wrzucić brukselkę i jeszcze chwilę razem podgrzewać.

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    przystawka z brukselką wygląda nietypowo - ciekawe, jak te dwa smaki by do siebie pasowały...?:)

    Pycha!

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...