Ciasto półfrancuskie

    Jaki jest klucz do udanego domowego wypieku? Najbardziej soczyste jabłka, słodkie i pachnące truskawki, a nawet najszczersze chęci nie są gwarancją tego, że nasze wysiłki nie pójdą na marne. Co zatem zrobić, by po raz kolejny nie zaliczyć kulinarnej klapy? Dobrze jest dowiedzieć się więcej na temat dań, które zamierzamy przygotować. Chodzi tutaj nie tylko o dokładny przepis, który da nam precyzyjne wskazówki dotyczące proporcji wszystkich produktów. Przydatna okazuje się również głębsza wiedza związana z daną potrawą. Kraj jej pochodzenia czy sposób, w jaki powstawała mogą stać się bezcenne. Dzięki temu niektóre oczywiste dla zawodowych kucharzy rzeczy staną się dla nas jasne. Dlatego też, zanim zdecydujesz się na zrobienie ciasta półfrancuskiego, powinnaś dowiedzieć się więcej nie tylko na temat jego przyrządzania, lecz również poznać specyfikę ciasta francuskiego. Wszystkie niezbędne informacje znajdziesz w poniższym artykule.

    Ciasto francuskie

    Zanim przedstawiony zostanie przepis na półfrancuskie ciasto, dobrze jest dowiedzieć się trochę więcej na temat jego poprzednika – francuskiego ciasta. Jest ono dość wymagające i kłopotliwe. Jeżeli popełnimy jakiś błąd związany z niezachowaniem proporcji albo też będziemy je piec w za wysokiej temperaturze, może się okazać, że otrzymany efekt daleki będzie od ideału. Ciasto francuskie jest bardzo charakterystyczne, ponieważ jego znamienną cechą są liczne warstwy. Bardzo często jednak decydujemy się na skorzystanie z gotowego ciasta, co niestety nie daje nam takiej satysfakcji i smaku jak te domowej roboty. Jego przygotowaniu powinna towarzyszyć duża cierpliwość, a także sporo wolnego czasu. W skład ciasta francuskiego wchodzą dwie warstwy. Pierwszą z nich stanowi mąka, sól, jajka i kwasek, drugą natomiast duża ilość masła z odrobiną mąki. Jak zrobić jednak rogaliki półfrancuskie? Wyróżnia się kilka rodzajów ciasta francuskiego, w tym ciasto półfrancuskie śmietanowe, serowe i drożdżowe.

    Przepis na ciasto półfrancuskie

    Do zrealizowania przepisu na ciasto półfrancuskie śmietanowe będziesz potrzebowała następujących składników:

    Sposób przygotowania:

    Mąkę należy przesiać, a następnie dodać zimne masło. Za pomocą noża siekamy je do czasu, aż połączy się z mąką. Następnie do masy dodajemy jajka oraz zimną śmietanę i szczyptę soli. Całość dokładnie łączymy przy użyciu noża. Następnie wlewamy ciasto do naczynia, przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na noc. Kolejnym krokiem jest rozwałkowanie ciasta i wyłożenie go na nasmarowaną tłuszczem blachę. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i pieczemy przez około 10 minut. Możemy nadać mu dowolny kształt i położyć na nie warzywa, owoce, dżem, a nawet mięso i stworzyć smaczne pierożki. Ciasto półfrancuskie smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno.

    Smacznego!

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Uwielbiam je! Mniam!

    Szkoda, że to tyle kalorii;(

    Ja ich w nim nie widzę:) i nie chcę zobaczyć:)

    Przepis do wykorzystania. Mam jednak 2 pytania: jaka mąka będzie najlepsza i jakiej śmietany użyć w tym przepisie? Pytam o ilość tłuszczu oraz czy słodkiej czy kwaśnej?
    Pozdrawiam.

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Omlet jest daniem na tyle uniwersalnym, że można je zjeść z dodatkami wszelkiego rodzaju. Istnieje wiele osób, które potrawę tę podają na słodko – np. z dżemem lub owocami. Chociaż niektórym połą...

    Najczęściej czytane

    W wigilijny wieczór musimy zadbać nie tylko o smaczne, świąteczne dania,...
    USB bekon
    Wszyscy wiemy, jak bardzo amerykanie kochają bekon. Jest to dla nich tak...
    Lubisz unikatowe gadżety? Otaczasz się przedmiotami, które są spójne z...
    Żadna potrawa nie jest skończona, dopóki jej odpowiednio nie doprawisz....
    Mówi się „przez żołądek do serca” i wiele w tym prawdy. Mężczy...
    Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Była ona pijana...
    FunkyLunch1
    Twoje dziecko marudzi, że znów do szkoły dostało kanapkę z serem i...
    Uciekający Pan Młody
      Tradycyjnie tort weselny wieńczy się figurką Młodej Pary, którą...
    Tradycja kuchni chińskiej jest bardzo długa i nawet największych znawców...
      Każdy kto jedzie do Torunia musi spróbować tamtejszych pierników, o...

    Ostatnie komentarze