Ciasto drożdżowe z kruszonką

    Na pewno zauważyłaś, że niektóre potrawy pasują do siebie idealnie, podczas gdy inne nie smakują dobrze. I tak, świetnym dodatkiem do szampana są truskawki, a kufel piwa nierzadko serwowany jest ze słonymi przystawkami. Jednym z bardziej udanych zestawień jest połączenie ciasta upieczonego na drożdżach ze szklanką mleka. To właśnie ono często jest przekąską, która w kilka sekund potrafi poprawić nam humor, o czym na pewno przekonałaś się, gdy taki deser podawała ci mama. Czas nie tylko wspomnieniami powrócić do tego wyjątkowego momentu. Oczywiście najprostszym sposobem jest udanie się na zakupy do pobliskiej cukierni, jednak znacznie lepiej jest przygotować ciasto drożdżowe samodzielnie. Dzięki poświęceniu czasu na domowe wypieki sprawisz, że twoi najbliżsi będą mieli to, co najlepsze. W jaki sposób zrobić ciasto drożdżowe? Przeczytaj poniższy artykuł, a poznasz przepis na wyśmienite ciasto drożdżowe posypane słodką kruszonką. Zanim to jednak nastąpi, warto jest poznać składnik, któremu zawdzięczamy tak wyśmienity smak ciasta – drożdże.

    Jedzenie drożdży

    Drożdże odgrywają w naszym kulinarnym życiu znacznie większą rolę, niż nam się to na pierwszy rzut oka może wydawać. Te niezwykłe komórkowe grzyby zmieniają cukier i skrobię w dwutlenek węgla i alkohol. Właściwość ta została wykorzystana przede wszystkim do wypiekania chleba. To właśnie dzięki drożdżom piekarskim jest on puszysty. Inny rodzaj drożdży wykorzystywany jest do wyrobu wina, a także szampana. Także piwo wraz z jego gaszącymi pragnienie bąbelkami produkowane jest na bazie drożdży piwnych. Drożdże spożywcze natomiast znakomicie nadają się do przygotowywania domowych wypieków. Oprócz tego jedzenie drożdży jest bardzo korzystne zarówno dla naszego zdrowia, jak i wyglądu. Mają one dużą ilość witamin oraz soli mineralnych. Jednakże należy z nimi postępować we właściwy sposób, by stworzyć im właściwe warunki rozwoju i cieszyć się smakiem pysznych potraw. Ciasto na drożdżach stanie się bardzo łatwe w wykonaniu, kiedy poznasz kilka trików mówiących, jak należy je przygotować. Poznając recepturę jego przyrządzania, będziesz mogła wykorzystać je do różnego rodzaju potraw. I tak, z łatwością przygotujesz aromatyczne bułeczki z fetą i szpinakiem, jak i pyszne ciasto drożdżowe z kruszonką. Nie czekaj i już teraz zobacz, w jaki sposób możesz je upiec. Proste ciasto z kruszonką to świetna przekąska, którą na pewno wykorzystasz podczas letniego wypoczynku nad jeziorem.

    Przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką

    Do przygotowania dobrego ciasta drożdżowego z kruszonką będziesz potrzebowała:

    • 1 kg mąki,
    • 1 szklanki cukru,
    • 350 ml mleka,
    • 4 jajek,
    • 1 kostki margaryny
    • 1 kostki drożdży.

    Sposób przygotowania:

    Mleko podgrzewamy w rondelku, jednak nie gotujemy. Kiedy będzie ono ciepłe, dodajemy całą kostkę pokruszonych drożdży. Następnie nakrywamy garnek ścierką i odstawiamy go w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie mleko dodajemy do przesianej mąki, jajek, ¼ kostki margaryny oraz cukru. Następnie wystarczy dokładnie wyrobić ciasto, by wszystkie składniki połączyły się. Teraz odkładamy kawałek ciasta wielkości pięści, a następnie dodajemy do niego pozostałą część margaryny. Pozostałą część ciasta umieszczamy w wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Fragment ciasta z margaryną ścieramy na tarce i posypujemy nim wierzch wypieku. Całość pieczemy w temperaturze 180°C przez około 50 minut.

    Smacznego!

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Kruszonka, więcej kruszonki!

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      ja najczesciej jem z miesem :) ostatnio z szynka z serii bez e. tak, dziwne ale mi smakuje cos takiego :D

    • (5)

      a jakiej maki dodac?

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...