Ciasto blok

    Czy jest coś lepszego na poprawienie nastroju niż odrobina czekolady? Można ją spożywać pod wieloma postaciami, a każda z nich potrafi przynieść nam wiele przyjemności. Kubek gorącej czekolady na rozgrzanie w jesienny wieczór albo kostka ciemnej czekolady zaraz po przebudzeniu dodają nam sił do dalszego działania i pozwalają przetrwać nawet najmniej sprzyjającą aurę. Nie zawsze jednak istniała możliwość kupienia czekolad i to w różnych postaciach, a także smakach. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu królowały wyroby czekoladopodobne, a jedynym sposobem na zasmakowanie choć niewielkiej ilości ziaren kakaowca było samodzielne przyrządzanie czekolady albo pieczenie deserów z ich dodatkiem. Dzięki temu jednak mamy dziś wiele ciekawych receptur, których wykonanie niegdyś godnie zastępowało smak i właściwości czekolady. Jednym z nich jest ciasto blok. Za jego wykonaniem przemawia dodatkowo fakt, że robiąc je, nie jesteśmy zmuszone do włączania kapryśnego piekarnika. Zobacz, jak zrobić ciasto blok, a także, jakie inne ciasta bez pieczenia możesz wykonać.

    Ciasta bez pieczenia

    Chyba nie ma gorszego scenariusza jak ten, w którym stanie przez wiele godzin w kuchni i przygotowanie ciasta kończy się zakalcem. Jak wiadomo, istnieje wiele przestróg mających na celu uniknięcie takiej sytuacji, jednakże ich przestrzeganie i tak nie jest gwarantem udanego wypieku. Nic w tym dziwnego, że mogąc zamówić dowolne ciasto w cukierni, coraz rzadziej decydujemy się na robienie domowych deserów. Warto jednak zaznaczyć, że nawet najdroższe serniki lub torty śmietankowe kupione w pobliskim sklepie nigdy nie będą smakowały dokładnie tak, jak byśmy sobie tego życzyli. Dla kobiet, które będąc w kuchni, nie czują, że znalazły się we właściwym miejscu, doskonałym wyjściem jest przyrządzanie ciast bez pieczenia. Wbrew pozorom jest ich całkiem sporo, a ich robienie niekoniecznie związane jest z używaniem półproduktów. Do tego zacnego grona zaliczyć trzeba przede wszystkim ciasto blok czekoladowy. Równie popularne jest także, zwłaszcza latem, przyrządzanie wyśmienitych serników na zimno. Kolorowe galaretki, serek homogenizowany i świeże owoce – takie zestawienie nie może nie smakować. Obok nich zwrócić uwagę należy również na wykwintne tiramisu albo puszyste ptasie mleczko. Dzieci natomiast nie będą mogły się obejść bez dokładki, jeśli zrobisz im ryżowe szyszki z karmelem. Katalog ciast bez pieczenia może być jeszcze większy, gdy tradycyjny spód zamienisz na ciastka biszkopty albo herbatniki. Nie należy zatem zniechęcać się do domowego wyrobu deserów. Na pierwszy ogień idealnie nadaje się do wykorzystania przepis na ciasto blok czekoladowy. Nie trać okazji i już teraz poświęć chwilę na dowiedzenie się, jak zrobić ciasto blok.

    Przepis na ciasto blok

    Zanim rozpoczniesz wykonywanie przepisu na ciasto blok, upewnij się, że w swojej kuchni posiadasz:

    • 50 dag mleka w proszku,
    • 1 kostkę masła,
    • 2 szklanki cukru,
    • 6 łyżek kakao,
    • 125 ml wody,
    • 2 opakowania herbatników.

    Herbatniki należy umieścić w torebce foliowej i za pomocą wałka pokruszyć na niewielkie kawałki. W rondelku należy rozpuścić masło, dodając do niego wodę, a także cukier. Garnek trzeba zdjąć z ognia.

    Następnie stopniowo trzeba dodać do garnka kakao, mleko w proszku i herbatniki. Składniki powinny zostać dokładnie wymieszane. Kolejnym krokiem jest przelanie masy do wybranej formy wyłożonej papierem i pozostawienie jej do ostygnięcia. Kiedy blok będzie już zimny, należy wstawić go na kilka godzin do lodówki.

    Smacznego!
     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Pycha!

    trolololo wypasik wyszło. polecam! :)

    uwielbiam to ciasto

    Pytanie czy kakao takie do ciasta ?

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Już niedługo z naszych stołów znikną truskawki, by zrobić miejsce dla równie smacznych i zdrowych owoców, jakimi są jabłka. Nie powinniśmy długo rozpaczać po zakończeniu się truskawkowego sezonu i...

    Najczęściej czytane

    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Późne lato i wczesna jesień sprzyjają sporządzaniu potraw z cukinii....
    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym to nie pyszny obiad, ale pomysł na...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Skorzystajcie z propozycji pysznego śniadania, które dostarczy Wam niezb...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...

    Ostatnie komentarze