Barszcz biały

    Zielona ogórkowa, czerwona pomidorowa, barszcz czerwony, pomarańczowa gulaszowa – każda z tych zup ma nie tylko wyjątkowy smak, ale i barwę. Do tego elitarnego grona bogatej gamy kolorów zaliczyć należy także często niedoceniany barszcz biały. Wyjątkowy smak, właściwości rozgrzewające, poczucie sytości, to tylko niektóre spośród cech, jakie możemy przypisać tej smacznej zupie. Jeżeli jeszcze nigdy samodzielnie nie przyrządzałaś białego barszczu albo ugotowana przez ciebie zupa nie spełniała twoich oczekiwań, zobacz jak możesz ją zrobić, korzystając z naszego przepisu.

    Zupa – barszcz biały

    Jedzenie zup jest bardzo zdrowe, a także świetnie wpływa na naszą sylwetkę. Jeżeli twój mężczyzna uważa, że zupa to nie obiad, ugotuj pyszny biały barszcz, a przekonasz się, że nie będzie upominał się o drugie danie.

    Zanim przedstawiona zostanie receptura przyrządzania tej pysznej tradycyjnej zupy, należy wskazać różnice między barszczem białym a żurkiem. Obie potrawy są często ze sobą mylone i choć ich wygląd i przygotowanie są nieco podobne, to jednak istnieją między nimi znaczące różnice. Po pierwsze, cechą charakterystyczną barszczu jest to, że przyrządzany jest na bazie pszennego zakwasu, a ponadto na pewno nie jest daniem bezmięsnym, bo zazwyczaj dodaje się do niego kiełbasę i boczek. Żurek natomiast jest daniem koszernym, a o jego smaku decyduje dodanie zakwasu z mąki żytniej.

    Barszcz biały na białej kiełbasie jest sycącym posiłkiem, jednakże jego wartość kaloryczna uzależniona jest od ilości dodanych do niego składników. Średnio talerz omawianej zupy dostarcza nam około 50 kalorii, a więc niewiele. Jeżeli chcesz sprawić, by zawierał więcej wartości odżywczych, dodaj więcej kiełbasy, boczku i zakwasu.
     

    Jesteś głodna i z chęcią ugotowałabyś jakąś rozgrzewającą zupę, która ucieszyłaby twoje podniebienie? Nie trać czasu i już teraz zobacz, jak zrobić barszcz biały.

    Jak ugotować barszcz biały?

    Pierwszym etapem, jaki musisz wykonać przed przystąpieniem do gotowanie zupy, jest zrobienie zakwasu na barszcz biały. Przyrządza się go, mieszając wodę, mąkę pszenną i dwa ząbki czosnku. Taka mikstura powinna przez jakiś czas kisić się w ciepłym miejscu pod przykryciem. Po zrobieniu zakwasu można przystąpić do gotowania zupy. Jeżeli nie masz czasu lub ochoty na samodzielne przyrządzanie zakwasu, możesz kupić gotowy produkt w niemal każdym sklepie spożywczym.

    Przed przystąpieniem do robienia barszczu białego upewnij się, że posiadasz:

    • zakwas pszenny,
    • 2 pętka białej kiełbasy,
    • 30 dag boczku,
    • śmietanę,
    • majeranek,
    • sól,
    • pieprz.

    Boczek powinien zostać pokrojony na niewielkie kawałki i podsmażony na patelni.

    Białą kiełbasę należy podgotować w wodzie przez około 10 minut. Mięso wyjmujemy, a do otrzymanego wywaru trzeba dodać zakwas i podsmażony boczek.

    Kiełbasę należy włożyć z powrotem do zupy i całość zabielić śmietaną. Dodatkowo można dodać jeszcze łyżkę mąki pszennej. Biały barszcz powinien być przyprawiony solą, pieprzem i sporą ilością majeranku.

    Smacznego!

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Skorzystajcie z propozycji pysznego śniadania, które dostarczy Wam niezbędnych składników na cały intensywny dzień i wyposaży Was w potężną dawkę energii. Owsianka z otrębami i jabłkami zapewne...

    Najczęściej czytane

    Późne lato i wczesna jesień sprzyjają sporządzaniu potraw z cukinii....
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Lubisz unikatowe gadżety? Otaczasz się przedmiotami, które są spójne z...
    Skorzystajcie z propozycji pysznego śniadania, które dostarczy Wam niezb...
    Ten pochodzący z Rzymu pyszny sos przez zawartość w swoim składzie mi...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Czasem na naszej pizzy lądują ekskluzywne dodatki i pieczołowicie...

    Ostatnie komentarze